ßßß Cookit - przepis na Mleczne bułeczki z czekoladą.

Mleczne bułeczki z czekoladą.

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam mleczne bułeczki. Niestety zawsze wzdrygam się na myśl o ich składzie, który sprawia, że termin przydatności do spożycia wynosi około roku. Domowe bułeczki mleczne chodziły za mną od dawna, trzeba mieć na nie chwilę czasu, bo muszą kilka razy wyrastać, trzeba też je uformować, nie tylko zrobić z nich kulkę, no i najlepiej smakują w dniu kiedy są pieczone, ale warto je zrobić, bo świeżutkie z jeszcze niezastygniętą czekoladą to niebo w gębie!!
Na 15 bułeczek potrzebujemy:
450 g mąki pszennej
200 g mleka
opakowanie suchych drożdży
1 jajko
60 g cukru
7 g soli
100 g masła, miękkiego
cukier do posypania na wierzch
1 jajko do posmarowania bułeczek
Mleko lekko podgrzewamy, aby było ciepłe. Dodajemy drożdże i odstawiamy.
Do miseczki przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, jajko i mleko razem z drożdżami. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy masło i ponownie wyrabiamy, aż ciasto nie będzie przywierało do dłoni (im dłużej tym lepiej) i stanie się delikatne w dotyku.
Ciasto wkładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie dzielimy jena 15 kuleczek, przykrywamy ściereczką i czekamy 15 min.
Następnie każdą kuleczkę wałkujemy na okrąg ok. 8 cm i zwijamy jak rulonik, brzegi ciasta zlepiamy ze sobą.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczeni, przekładamy bułeczki i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na ok. 30-40 min.
Przed pieczeniem nacinamy bułeczki, tworząc zygzaki. Smarujemy jajkiem i posypujemy lekko cukrem.
Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 10-12 min, do złotego koloru.
Źródło:http://jemy-jedziemy.blogspot.com/2012/12/mleczne-bueczki-z-czekolada.html