ßßß
Składniki na 8 bułeczek:1/2 szklanki letniego mleka50 g miękkiego masła1 łyżka cukru1 roztrzepane jajko1/4 łyżeczki soli1 i 1/2 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej15g świeżych drożdżyZrobić zaczyn z mleka, cukru, łyżki mąki i drożdży i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Wymieszać wszystkie składniki i zaczyn, wyrobić dokładnie, aż ciasto przestanie się kleić. Odstawić do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Po tym czasie podzielić ciasto i ukształtować bułeczki, ułożyć na blaszce w odstępach około 1cm i ostawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż się zetkną. Posmarować bułeczki mlekiem lub jajkiem i piec w temp. 180st. C przez około 20-25 min. Można przykryć folią aluminiową by nie spiekły się za mocno.Smacznego:)