Wykonanie
Bułeczki maślane, mięciutkie i puszyste. Nie mają nic wspólnego z dobrze znaną nam bułeczką z chrupiąca skórką. Idealne na drugie śniadanie, lub z odrobiną
konfitury do porannej
kawy lub
herbaty. Bułeczki, możemy przygotować wieczorem i po uformowaniu włożyć do lodówki, a rano szybciutko do piekarnika i mamy pyszne śniadanko. Co więcej bułeczki(surowe) można też zamrażać.Przepis na te bułeczki zaczerpnęłam od Dorotus ;-)(składniki na ok 12 bułeczek)szklanka letniego
mleka120 g miękkiego
masła2 łyżki
cukru (jeśli ktoś woli wypieki bardziej słodkie , można zwiększyć ilość do 4 łyżek)2
jajka, roztrzepane3/4 łyżeczki
soli4 szklanki
mąki pszennej3 łyżeczki suchych
drożdży lub 30 g świeżych (jeśli używamy
drożdży świeżych najpierw przygotowujemy rozczyn)dodatkowo jedno
jajko do posmarowania bułeczekDo misy wkładamy wszystkie składnik na bułeczki , ręcznie lub za pomocą miksera wyrabiamy gładkie ciast0.Odstawiamy pod ściereczką w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość. Następnie wyjmujemy ciasto na blat posypany
mąką i formujemy bułeczki. Układamy obok siebie w odstępach ok 2cm na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy ponownie do podrośnięcia ( ok 20 -30 min). Piekarnik nastawiamy na 170 st Pieczemy ok 20-25 min , przed włożeniem do piekarnika bułeczki smarujemy roztrzepanym
jajkiem.*Jeśli chcecie przygotować
bułki wieczorem a upiec rano,to wkładamy je do lodówki zaraz po uformowaniu szczelnie nakryte folią. Smarujemy
jajkiem po wyjęciu z lodówki jak już podrosną.* surowe bułeczki można mrozić, wkładamy je do zamrażalnika , również zaraz po uformowaniu. W dniu kiedy chcemy je upiec wyjmujemy z zamrażalnika i czekamy aż się rozmrożą i podrosną smarujemy
jajkiem i pieczemy