ßßß Cookit - przepis na Maślane bułeczki

Maślane bułeczki

nazwa

Wykonanie

Bułeczki maślane, mięciutkie i puszyste. Nie mają nic wspólnego z dobrze znaną nam bułeczką z chrupiąca skórką. Idealne na drugie śniadanie, lub z odrobiną konfitury do porannej kawy lub herbaty. Bułeczki, możemy przygotować wieczorem i po uformowaniu włożyć do lodówki, a rano szybciutko do piekarnika i mamy pyszne śniadanko. Co więcej bułeczki(surowe) można też zamrażać.Przepis na te bułeczki zaczerpnęłam od Dorotus ;-)
(składniki na ok 12 bułeczek)
szklanka letniego mleka
120 g miękkiego masła
2 łyżki cukru (jeśli ktoś woli wypieki bardziej słodkie , można zwiększyć ilość do 4 łyżek)2 jajka, roztrzepane
3/4 łyżeczki soli
4 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki suchych drożdży lub 30 g świeżych (jeśli używamy drożdży świeżych najpierw przygotowujemy rozczyn)
dodatkowo jedno jajko do posmarowania bułeczek
Do misy wkładamy wszystkie składnik na bułeczki , ręcznie lub za pomocą miksera wyrabiamy gładkie ciast0.Odstawiamy pod ściereczką w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość. Następnie wyjmujemy ciasto na blat posypany mąką i formujemy bułeczki. Układamy obok siebie w odstępach ok 2cm na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy ponownie do podrośnięcia ( ok 20 -30 min). Piekarnik nastawiamy na 170 st Pieczemy ok 20-25 min , przed włożeniem do piekarnika bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem.
*Jeśli chcecie przygotować bułki wieczorem a upiec rano,to wkładamy je do lodówki zaraz po uformowaniu szczelnie nakryte folią. Smarujemy jajkiem po wyjęciu z lodówki jak już podrosną.
* surowe bułeczki można mrozić, wkładamy je do zamrażalnika , również zaraz po uformowaniu. W dniu kiedy chcemy je upiec wyjmujemy z zamrażalnika i czekamy aż się rozmrożą i podrosną smarujemy jajkiem i pieczemy
Źródło:http://slodkoipieprznie.blogspot.com/2013/05/bueczki-maslane-mieciutkie-i-puszyste.html