ßßß
Składniki:Ciasto800 g mąki pszennej30 g świeżych drożdży100 g masła85 g cukru250 ml ciepłego mleka2 jajkałyżeczka soliKruszonka100 g mąki pszennej50 g masła4 łyżki cukruDo posmarowania1 jajko3 łyżki mlekaOpis wykonania:Mąkę wsypujemy do miski, robimy wgłębienie i kruszymy tam drożdże. Zalewamy je ciepłym mlekiem i zasypujemy mąką i odstawiamy na 15 minut.Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy do mąki, wlewamy zimne rozpuszczone masło, sól i wyrabiamy dokładnie około 15 minut.Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na1 godz. Po tym czasie ponownie szybko zarabiamy ciasto, dzielimy i formujemy bułeczki (około 10 szt).Uformowane bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając by pozostawić przynajmniej 5 cm odstęp. Przykrywamy i odstawiamy na1 godz. do wyrośnięcia.W między czasie robimy kruszonkę, mąkę mieszamy z cukrem i roztopionym zimnym masłem do uzyskania zwartej masy.Bułeczki po wyrośnięciu smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy obficie kruszonką. Pieczemy około 25 minut w 200 C.


Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy