Wykonanie
Ostatnio mam faze na bułeczki domowe. Skorzystałam z przepisu podanego przez pracownie wypiekow .Składniki: 600 g
mąki pszennej, 20 g świeżych
drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant), 7 łyżeczek
cukru, 50 g
masła, 1
jajko, 240 ml
mleka, szczypta
soli.Przygotowanie:Zrobić zaczyn:
drożdże wymieszać z odrobiną
cukru i ciepłego
mleka, Odstawić do podrośnięcia na kilka minut.Podgrzane
mleko wymieszać z
masłem,
cukrem i
solą. Kiedy przestygnie, połączyć z
jajkiem. W misce połączyć
mąkę z zaczynem i dodac do tego
mleko z
masłem. Wyrobić gładkie ciasto, musi odchodzić od ręki. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h aż podwoi swoją objętość.Z ciasta formować małe okrągłe bułeczki, ułożyc na blaszce i pozostawić na około 30-40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmarować
jajkiem lub
wodą. Ja bułeczki delikatnie posypałam
sezamem. Piekarnik nagrzać do 200 st C. i piec bułeczki ok 15-20 minut, do zrumienienia.Bułeczki robiłam z różną ilością
cukru i jak dla mnie najlepsza jest ilość 7 łyżeczek.W oryginalnym przepisie autorka proponuje zrobić kruszonkę, ja postanowiłam zrobić bez i są smaczne, ale kruszonka
doda im uroku:)Z podanych składników wychodzi 15 - 16 małych bułeczek.