Wykonanie
Co to byłaby za Wielkanoc bez makowca?Koniecznie musi być!Zwykle był ze sklepu, jednak w tym roku postanowiłam zakręcić go samodzielnie.Poszłam nieco na łatwiznę, posługując się gotową masą
makową... Ale najważniejsze, że był pyszny :-)
MakowiecSkładniki:500 g
mąki pszennej60 g świeżych
drożdżypół szklanki ciepłego
mleka100 g rozpuszczonego
masła1/3 szklanki
cukru2
jajkaesencja arakowaszczypta
solimasa makowaPrzygotowanie:
Drożdże rozpuścić w
mleku, dodać łyżkę
cukru, odstawić na 5 minut. Do rozczynu dodać resztę składników, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.Następnie ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować i rozprowadzić warstwę
maku. Zawijać ciasto, owinąć luźno w papier pergaminowy. Zostawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut.
Panissimo-Bread & Companatico / Yeastspotting