ßßß Cookit - przepis na Makowiec

Makowiec

nazwa

Wykonanie

Co to byłaby za Wielkanoc bez makowca?
Koniecznie musi być!
Zwykle był ze sklepu, jednak w tym roku postanowiłam zakręcić go samodzielnie.
Poszłam nieco na łatwiznę, posługując się gotową masą makową... Ale najważniejsze, że był pyszny :-)
Makowiec
Składniki:
500 g mąki pszennej
60 g świeżych drożdży
pół szklanki ciepłego mleka
100 g rozpuszczonego masła
1/3 szklanki cukru
2 jajka
esencja arakowa
szczypta soli
masa makowa
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w mleku, dodać łyżkę cukru, odstawić na 5 minut. Do rozczynu dodać resztę składników, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Następnie ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować i rozprowadzić warstwę maku. Zawijać ciasto, owinąć luźno w papier pergaminowy. Zostawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut.
Panissimo-Bread & Companatico / Yeastspotting
Źródło:http://healthy-craving.blogspot.com/2014/04/makowiec.html