ßßß Cookit - przepis na BUŁECZKI MAŚLANE

BUŁECZKI MAŚLANE

nazwa

Wykonanie

Odkąd zaczęłam piec w domu chleby, B stwierdził, że pieczywo sklepowe jest na przegranej pozycji. Bo w domu lepiej i smaczniej. No to piekę :) Ostatni hit to chleb z San Francisco (przepis wkrótce), ale zaczynają się też zamówienia na nowości. W domu są resztki pysznego dżemu z fig (domowej roboty, acz nie naszej :), co idealnie pasuje do tego? Słodkie bułeczki! Prośba wysłuchana, bułeczki na kolację upieczone. Są przepyszne! Miękkie, puchate, lekko słodkie. Idealne z dżemem, konfiturą, masłem czy miodem. Najlepsze w dniu pieczenia, ale na drugi dzień też dobrze smakują. Znikają bardzo szybko!
SKŁADNIKI:
600g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
40g cukru
50g masła
1 jajko
240ml mleka
szczypta soli
Drożdże wymieszać z połową cukru, zalać 120 ml letniego mleka. Odstawić, aż ruszą (ok 10-15minut). Mleko podgrzać, dodać do niego masło, poczekać, aż się rozpuści. Wsypać resztę cukru i sól. Jak lekko przestygnie, dodać roztrzepane jajko. Zaczyn wymieszać z mąką, dodać płynną mieszaninę. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić, aż podwoi swoją objętość ( u mnie około godziny). Formować małe bułeczki, układać z odstępami w foremce (wymiar 32x 28cm). Przykryć, odstawić na 30 minut. Przed pieczeniem posmarować mlekiem. Piec w temperaturze 200C (termoobieg) około 15 minut, aż się zrumienią.
Smacznego :)
Źródło:http://ciachomania.blogspot.com/2012/10/bueczki-maslane.html