ßßß Cookit - przepis na Pampuchy, czyli kluski na parze...

Pampuchy, czyli kluski na parze...

nazwa

Wykonanie

Pampuchy to pyszne, miękkie, drożdżowe bułeczki, które można przyrządzić na słodko lub na słono. Ja osobiście uwielbiam je w wersji na słono z mięsem i sosem. Niestety przygotowanie ich zajmuje sporo czasu, ale warto się poświęcić, bo te domowej roboty są najlepsze:)
Przepis autorstwa mojej mamy, sama dopiero nauczyłam się je robić.
Składniki:
- pół kostki drożdży
- 1/4 łyżeczki cukru
- szklanka mleka + ok. 4 łyżki ;)
- 750g mąki pszennej
- 4 jajka (w temperaturze pokojowej!)
- 125g masła
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
1. Drożdże kruszymy, dodajemy cukier i 2 łyżki ciepłego, ale nie gorącego mleka. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (około 20 minut).
2. W garnuszku rozpuszczamy masło i zostawiamy do ostygnięcia. Do ciasta będzie potrzebne ciepłe, ale nie gorące.
3. W dużej misce zalewamy odrobiną wrzącego mleka dwie łyżki mąki, dokładnie rozcieramy i zostawiamy do ostygnięcia. Kiedy wystygnie d odajemy resztę mąki, sól, wbijamy jajka, wlewamy rozpuszczone masło. Następnie wlewamy ciepłe mleko (nie gorące!) i drożdże. Wyrabiamy porządnie ciasto, "nabijając" do niego powietrze, przez około 10 minut - ciasto powinno odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
4. Gdy ciasto wyrośnie dodajemy jeszcze 1/2 szklanki mąki i jeszcze raz wyrabiamy przez około 5 minut. Formujemy kulki, układamy na papierze do pieczenia na blacie i zostawiamy jeszcze na jakiś czas do wyrośnięcia.
5. Teraz pora na "gotowanie". Gotujemy w garnku wodę i umieszczamy kluski nad parującą wodą. Można to robić na specjalnym sitku (widziałam takie już nawet za 5 złotych) lub na gazie. Przykrywamy całość np. dużą metalową miską. Po około 15 minutach kluchy gotowe ;)
Można je podawać na wiele sposobów - jak pisałam wcześniej dla mnie najlepsze są z karkówką w sosie, bo to taki smak mojego dzieciństwa. Innych pomysłów jest mnóstwo - z sosem pieczarkowym, z ciepłym mlekiem na śniadanie, a może pampuchy w wersji wegetariańskiej ze szpinakiem?
Napiszcie w komentarzach z czym Wy najbardziej lubicie jeść pampuchy!
Źródło:http://www.tysiacsmakow.eu/2012/07/pampuchy-czyli-kluski-na-parze.html