Wykonanie
Pampuchy to pyszne, miękkie,
drożdżowe bułeczki, które można przyrządzić na słodko lub na słono. Ja osobiście uwielbiam je w wersji na słono z
mięsem i sosem. Niestety przygotowanie ich zajmuje sporo czasu, ale warto się poświęcić, bo te domowej roboty są najlepsze:)Przepis autorstwa mojej mamy, sama dopiero nauczyłam się je robić.Składniki:- pół kostki
drożdży- 1/4 łyżeczki
cukru- szklanka
mleka + ok. 4 łyżki ;)- 750g
mąki pszennej- 4
jajka (w temperaturze pokojowej!)- 125g
masła- 1/2 łyżeczki
soliPrzygotowanie:1.
Drożdże kruszymy, dodajemy
cukier i 2 łyżki ciepłego, ale nie gorącego
mleka. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (około 20 minut).2. W garnuszku rozpuszczamy
masło i zostawiamy do ostygnięcia. Do ciasta będzie potrzebne ciepłe, ale nie gorące.3. W dużej misce zalewamy odrobiną wrzącego
mleka dwie łyżki
mąki, dokładnie rozcieramy i zostawiamy do ostygnięcia. Kiedy wystygnie d odajemy resztę
mąki,
sól, wbijamy
jajka, wlewamy rozpuszczone
masło. Następnie wlewamy ciepłe
mleko (nie gorące!) i
drożdże. Wyrabiamy porządnie ciasto, "nabijając" do niego powietrze, przez około 10 minut - ciasto powinno odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.4. Gdy ciasto wyrośnie dodajemy jeszcze 1/2 szklanki
mąki i jeszcze raz wyrabiamy przez około 5 minut. Formujemy kulki, układamy na papierze do pieczenia na blacie i zostawiamy jeszcze na jakiś czas do wyrośnięcia.
5. Teraz
pora na "gotowanie". Gotujemy w garnku
wodę i umieszczamy kluski nad parującą
wodą. Można to robić na specjalnym sitku (widziałam takie już nawet za 5 złotych) lub na gazie. Przykrywamy całość np. dużą metalową miską. Po około 15 minutach kluchy gotowe ;)Można je podawać na wiele sposobów - jak
pisałam wcześniej dla mnie najlepsze są z
karkówką w sosie, bo to taki smak mojego dzieciństwa. Innych pomysłów jest mnóstwo - z
sosem pieczarkowym, z ciepłym
mlekiem na śniadanie, a może pampuchy w wersji wegetariańskiej ze szpinakiem?Napiszcie w komentarzach z czym Wy najbardziej lubicie jeść pampuchy!