Wykonanie
Tym razem
zwykłe bułki drożdżowe, ale za to w kształcie króliczków. Bułeczki te nie tylko są smaczne i proste do zrobienia, ale również są świetną dekoracją stołu. Moje bułeczki są bez nadzienia jednak każdy może je zrobić ze swoim ulubionym nadzieniem.Składniki:½ kg
mąki pszennej50 g
drożdży120 g
cukru250 ml
mleka70 g
masła1
jajkoszczypta
soliWykonanie:Przygotować ciasto:
Mleko podgrzać.
Mąkę przesypać do miski, zrobić w niej dołek do którego skruszyć
drożdże, zasypać je
cukrem i zalać ciepłym
mlekiem. Miskę przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Jajka roztrzepać,
masło roztopić i ostudzić. Do
mąki z
drożdżami dodać szczyptę
soli,
masło i
jajka. Zagnieść ciasto. Ciasto jest dobrze wyrobione gdy zaczyna odchodzić od rąk i miski. Czym dłużej wyrabiamy
ciasto drożdżowe tym będzie lepsze.Ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.Króliczki:Z ciasta uformować niewielkie kule a następnie zrobić z nich walce.Z mniejszej kulki ciasta zrobić króliczkowi ogon.Nożyczkami nacinamy uszy króliczków a wykałaczką robimy oczy.Króliczki ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ścierką i zostawiamy żeby jeszcze trochę wyrosły.Piec w temperaturze 180 o C do momentu aż króliczki się zarumienią, przez 20 - 25 minut.