Wykonanie
Pyszne i letnie danie z
truskawkami w roli głównej z idealnie gładkim ziemniaczanym
ciastem to znakomita propozycja na obiad dla najmłodszych. Polane
śmietaną lub roztopionym
masłem i posypane
cukrem smakują wybornie.
składniki na ok 15 knedliok 50 dag
truskawek75 dag ugotowanych
ziemniaków2 szklanki
mąki pszennejczubata łyżka
mąki ziemniaczanej1
jajkopłaska łyżeczka
soli2 łyżki
cukru do
truskawek +
cukier do posypania knedli1/2 szklanki
śmietany lub roztopione
masło do polania knedliprzepisObrane z szypułek, umyte i osuszone
truskawki przekładamy do miski i posypujemy
cukrem.Ugotowane i ostudzone
ziemniaki przeciskamy przez praskę, do
ziemniaków dodajemy
mąkę pszenną , ziemniaczaną oraz
jajko, dłonią wyrabiamy ciasto.Z wyrobionego ciasta formujemy dwa wałki. Wałki kroimy na 2 - 3 cm kawałki, każdy kawałek ciasta spłaszczamy i zawijamy w niego posypaną
cukrem truskawkę, ciasto zlepiamy nadając knedlom kulisty kształt.Knedle wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy je około 4 - 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię, ugotowane knedle wyjmujemy łyżką cedzakową.Podajemy polane roztopionym
masłem lub
śmietaną i posypujemy
cukrem.