Wykonanie
Sezon
truskawkowy powoli dobiega końca. Czas więc na knedle z
truskawkami .Pierwszy raz robiłem, ale wyszły całkiem nieźle. Mała rada na przyszłość -
truskawki przed włożeniem do ciasta należy obtoczyć w cukrze:)
Składniki :- ok. 800 g ugotowanych
ziemniaków- 1,5 szklanki
mąki pszennej- 0,5 szklanki
mąki ziemniaczanej- 2
jaja- szczypta
soli- szczypta
cukru-
truskawkiPrzygotowanie :1. Ugotowane
ziemniaki w lekko osolonej wodzie mielimy maszynką.2. Na stół wysypujemy
mąkę, dodajemy
ziemniaki,
jajka,
sól,
cukier i wyrabiamy ciasto.3. Gotowe ciasto wałkujemy na ok 2 cm grubości.4. Za pomocą szklanki wycinamy kółka.5.
Truskawkę obtaczamy w cukrze, kładziemy na środek kółka i dokładnie zamykamy
truskawkę w środku.6. W garnku gotujemy lekko osoloną
wodę i wrzucamy gotowe knedle.
7. Po wypłynięciu na wierzch gotujemy jeszcze przez ok 4-5 min.8. Knedle możemy podać zarówno ze
śmietaną i
cukrem, z obsmażoną
bułką tartą, jak również z musem
truskawkowym.S M A C Z N E G O ! ! !