Wykonanie
Dzisiaj Popielec więc
mięska nie będzie. Mój mężczyzna będzie niepocieszony, ale cóż...Za to będzie jedno z moich ulubionych dań z dzieciństwa. Banalnie proste i pyszne kopytka :)Zresztą znacie kogoś kto nie lubi kopytek? ja nie!!potrzebne składniki:1 kg ugotowanych
ziemniaków,
mąka pszenna (ile zabierze)3 łyżki
mąki ziemniaczanej,2
jajka,szczypta
soli,4 łyżki klarowanego masełka,
cukier do smaku
Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy
sól,
mąkę ziemniaczaną,
jajka i
mąkę pszenną (tyle, żeby masa była zwarta i można było formować wałeczki).Masę dzielimy na części, z każdej formujemy wałeczek i tniemy pod skosem.Gotujemy w osolonej wodzie, wyciągamy 1-2 minuty od wypłynięciaJa najbardziej lubię polane stopionym
masełkiem, i posypane
cukrem, ewentualnie zrumienione na masełku, ale można też podawać je z sosem.