Wykonanie
Nadszedł czas na sezon
śliwkowy... Ciasta, kompoty,
konfitury....- same pyszności. Dzisiaj skusiłam się na zrobienie knedli, które od zawsze goszczą w moim domu w okresie letnim.Składniki:- 1 kg
ziemniaków- 8 łyżek
mąki ziemniaczanej- 4 łyżki
mąki pszennej- 2
jajka- 1/2 łyżeczki
soli- 4 łyżki
masła- 2 łyżki
cukruWykonanie:Ugotowane
ziemniaki odstawiamy i dokładnie dusimy, tak aby nie było grudek. Odstawiamy je do ostygnięcia. Kiedy będą już chłodne dodajemy
mąkę ziemniaczaną, pszenną,
jajka i
sól. Wyrabiamy ciasto do połączenia składników. Gdy ciasto jest gotowe, dzielimy je na 3 części i formujemy wałki, z których odrywamy kawałeczki. Oderwane części rozgniatamy, na środek układamy
śliwkę (połówkę lub całą w zależności jak duże knedle chcemy) i zwijamy rogi. Kształtujemy kulki. Gotowe knedle wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok. 15 min. Po wyciągnięciu polewamy rozpuszczonym
masłem i posypujemy
cukrem.