ßßß

Klasyczne, tradycyjne kopytka, czyli kluseczki przygotowywane z ziemniaków, mąki i jaj. Z iemniak i na kopytka powinn y być sypkie, mączyste z dużą zawartością skrobi i tylko takie powinniśmy wybierać.Kopytka to jedno z popularniejszych dań w polskich domach - t akie kluseczki to idealnym pomysł na podwieczorek lu b nawet prosty i szybki obiad.
500 g ziemniaków (już po obraniu)150 g mąki pszennejłyżka mąki ziemniaczanejduże jajk oszczypta solimasłocukier (lub dow olny sos)
Ziemniaki gotujemy w osol onej wodzie do miękkości - odcedzamy i studzimy. Następnie ziemniaki przeciskamy przez pra s kę lub ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy m ąkę pszenną, zi emniaczan ą, sól oraz jajko i wyrabiamy ciasto - starajmy się nie dosypywać mąki.Na matę lub stolnicę oprószoną mąką wykładamy mas ę i formujemy z niej długie cienkie wałki, które następn ie delikatnie spłaszczamy . Za pomocą noża lub łopatki odkrajemy skosem kluseczki, tworząc charakterystyczne "romby" .Gotujemy w osolon y wrzątku do wypłynięcia, nas tę pnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 1-2 minuty.Podajemy polane roztopionym masłem i posypane cukrem (lub dowolnym sosem).






