Wykonanie
Klasyczne, tradycyjne kopytka, czyli kluseczki przygotowywane z
ziemniaków,
mąki i jaj. Z
iemniak i na kopytka powinn y być sypkie, mączyste z dużą zawartością
skrobi i tylko takie powinniśmy wybierać.Kopytka to jedno z popularniejszych dań w
polskich domach - t akie kluseczki to idealnym pomysł na podwieczorek lu b nawet prosty i szybki obiad.
500 g
ziemniaków (już po obraniu)150 g
mąki pszennejłyżka
mąki ziemniaczanejduże
jajk oszczypta
solimasłocukier (lub dow olny sos)
Ziemniaki gotujemy w
osol onej wodzie do miękkości - odcedzamy i studzimy. Następnie
ziemniaki przeciskamy przez pra s kę lub ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy m ąkę pszenną, zi emniaczan ą,
sól oraz
jajko i wyrabiamy ciasto - starajmy się nie dosypywać
mąki.Na matę lub stolnicę oprószoną
mąką wykładamy mas ę i formujemy z niej długie cienkie wałki, które następn ie delikatnie spłaszczamy . Za pomocą noża lub
łopatki odkrajemy skosem kluseczki, tworząc charakterystyczne "romby" .Gotujemy w osolon y wrzątku do wypłynięcia, nas tę pnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 1-2 minuty.Podajemy polane roztopionym
masłem i posypane
cukrem (lub dowolnym sosem).