ßßß
Składniki:około 1kg ziemniaków ugotowanych, przeciśniętych przez praskęokoło 0/5 kg śliwek węgierek bez pestekmąka pszenna (1/4 całości ciasta na knedle)3 łyżki mąki ziemniaczanej2 małe jajkacukiersólmasło i bułka do polaniaOstudzone przeciśnięte ziemniaki dzielimy nożem na 4 równe części. Jedną z nich zastępujemy mąką pszenną i ziemniaczaną. Dodajemy jajka i całość ugniatamy na zwarte ciasto.Następnie formujemy małe płaskie, okrągłe kawałki ciasta, które nadziewamy śliwkami i odrobiną cukru. Jeżeli śliwki są niewielkie można włożyć je całe.Następnie gotujemy wodę na knedle, którą lekko solimy. Na gotującą wodę wrzucamy knedle, pamiętajcie aby nie było za gęsto.Gotujemy przez chwilę aż knedle będą pływać na powierzchni.Ugotowane knedle wykładamy na talerzyki i polewamy smażoną bułeczką. Najlepiej smakują na ciepło i jak są świeże.Bułeczka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Najpierw należy rozpuścić około pół kostki masła a następnie dodać 3 do 4 łyżek bułki tartej i smażyć do złocistego koloru. Uważajcie bo może się przypalić.

Smacznego....