Wykonanie
Na dzisiejszy obiad proponuję zrobić knedle z
truskawkami. Ja zawsze robię knedle ze starych
ziemniaków ponieważ zrobione z nowych podobno rozpadają się przy gotowaniu (ja jeszcze nie próbowałam zrobić knedli z nowych
ziemniaków).Przepis na knedle pochodzi ze starej książki kucharskiej “Kuchnia polska”, którą dostałam od mojej babci, a same knedle podaje polane
masłem i posypane
cukrem i/lub ze zmiksowanymi
truskawkami z odrobiną
cukru.Uwaga, ciasto ziemniaczane nie może długo leżeć bo rzednie.Składniki:700 g
ziemniaków250 g
mąki pszennej1
jajkoszczypta
solitruskawkidodatkowo:roztopione
masło do polania knedli
cukierWykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie, a następnie przecisnąć przez praskę do
ziemniaków i wystudzić.
Truskawki umyć i usunąć z mich szypułki. Jeśli
truskawki są duże podzielić je na mniejsze kawałki.
Ziemniaki włożyć do miski lub na stolnicę, dodać
mąkę,
sól i
jajko. Zagnieść ciasto.Z ciasta formować niewielkie placuszki, na środek układać
truskawki i dokładnie zlepiać ciasto jednocześnie formując kule. Gotowe knedle układać na talerzu lub tacce oprószonej
mąką.Knedle wrzucać na osolony wrzątek i gotować 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.