Wykonanie
            
Na dzisiejszy obiad proponuję zrobić knedle z 
truskawkami. Ja zawsze robię knedle ze starych 
ziemniaków ponieważ zrobione z nowych podobno rozpadają się przy gotowaniu (ja jeszcze nie próbowałam zrobić knedli z nowych 
ziemniaków).Przepis na knedle pochodzi ze starej książki kucharskiej “Kuchnia polska”, którą dostałam od mojej babci, a same knedle podaje polane 
masłem i posypane 
cukrem i/lub ze zmiksowanymi 
truskawkami z odrobiną 
cukru.Uwaga, ciasto ziemniaczane nie może długo leżeć bo rzednie.Składniki:700 g 
ziemniaków250 g 
mąki pszennej1 
jajkoszczypta 
solitruskawkidodatkowo:roztopione 
masło do polania knedli
cukierWykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie, a następnie przecisnąć przez praskę do 
ziemniaków i wystudzić.
Truskawki umyć i usunąć z mich szypułki. Jeśli 
truskawki są duże podzielić je na mniejsze kawałki.
Ziemniaki włożyć do miski lub na stolnicę, dodać 
mąkę, 
sól i 
jajko. Zagnieść ciasto.Z ciasta formować niewielkie placuszki, na środek układać 
truskawki i dokładnie zlepiać ciasto jednocześnie formując kule. Gotowe knedle układać na talerzu lub tacce oprószonej 
mąką.Knedle wrzucać na osolony wrzątek i gotować 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.
