Wykonanie
Składniki :ja miałam kilka dużych
truskawek, niektóre pokroiłam na połowę5 średnich gotowanych
ziemniakówokoło szklanki
mąki pszennej3 łyżki kopiaste
mąki ziemniaczanej1 duże
jajkosólewentualnie kilka
truskawek zmiksować z
cukrem do polania knedli, kto lubi
doda jeszcze
śmietanęPrzygotowanie :
Ziemniaki utłuc lub zmielić, dodać
mąki,
jajko i
sól - zagnieść ciasto tak jak na kopytkaUmyte
truskawki dobrze osączyć, ewentualnie pokroićWyrobione ciasto pokroić na mniejsze kawałki i ugnieść na małe krążki, nakładać na nie
truskawkę i zalepiaćZagotować w garnku posoloną
wodę i wrzucać na wrzątek, gotowałam około 5 min. po wypłynięciu na wierzch, moje knedelki były dość grube, a to dlatego, że nie chcę by mi popękały i robię raczej "tłuścioszki ". Wyszło mi 14 knedli, jeśli nie zjemy ich jednego dnia to można jutro odsmażyć lub po ostudzeniu zamrozić i wrzucić na wrzątek kiedy najdzie nas znów ochota :) Ale najlepsze zaraz po ugotowaniu.
Smacznego !