Wykonanie
Wiecie jak się ucieszyłam, kiedy w moim ulubionym warzywniaku pojawiły się wczoraj polskie truskawki? Co prawda w powalającej cenie 16 zł za kg, ale jednak. Kupiłam, zjedliśmy i oczywiście było mi mało ;) Dlatego postanowiłam dokupić mrożonych i zrobić knedle. Wyszły pyyyszne, delikatne i wprost rozpływające się w ustach. Przypomniał mi się smak dzieciństwa. Jak tylko cena
truskawek będzie nieco bardziej rozsądna, zrobię je ze świeżymi
owocami, ale tymczasem dobre i takie.Ziemniaczane knedle z
truskawkami, kwaśną
śmietaną oraz sosem
truskawkowymporcja dla 3 osób
Do przygotowania knedli potrzebujemy:1 kg
ziemniaków2 nieduże
jajka (rozmiar M)ok. 300 g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
cukruok. 400 g mrożonych
truskawek (w sezonie koniecznie świeże)Do podania:kilka łyżek kwaśnej
śmietany 12/18%ok. 50 g
truskawek2-3 łyżeczki
cukruTruskawki rozmrażamy i odcedzamy, a sok który puszczą zlewamy do małego garnuszka.
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Następnie je odcedzamy, zalewamy zimną
wodą i zostawiamy do ostygnięcia. 50 g
truskawek ugniatamy dokładnie widelcem i wraz z
cukrem dodajemy do soku. Ustawiamy garnuszek na średnim ogniu, a gdy całość się zagotuje, zmniejszamy go do minimum. Gotujemy, często mieszając, aż sos zgęstnieje i będzie przypominał nieco rzadszy
dżem. Odstawiamy. Zimne
ziemniaki obieramy, a później mielimy, przepuszczamy przez praskę lub bardzo dokładnie ugniatamy widelcem (trochę pracy z tym jest, ale efekt o wiele lepszy, niż przy użyciu tłuczka). Do
ziemniaków dodajemy
jajka,
sól,
cukier i
mąkę, najpierw ok. 200-250 g. Początkowo mieszamy drewnianą łyżką, a po chwili wyjmujemy masę na blat/stolnicę i zagniatamy. Jeśli ciasto bardzo się klei, dodajemy resztę
mąki. Masę dzielimy na 2 części i z każdej formujemy wałeczek. Następnie odcinamy z nich niewielkie kawałki, rozpłaszczamy w dłoni na placuszki, a na środku umieszczamy niezbyt dużą
truskawkę (większe można pokroić na kawałki). Brzegi dokładnie zlepiamy i formujemy zgrabną kulkę. Postępujemy tak do wyczerpania składników. Knedle wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy ok. 3 min. Gotowe wyjmujemy łyżką cedzakową, podajemy polane
śmietaną i sosem
truskawkowym.
Smacznego i miłej niedzieli!