Wykonanie
Przeczytałam gdzieś niedawno, że są 3 podstawowe rodzaje babek: drożdżowa, piaskowa i poznańska. Dwa pierwsze doskonale mi znane, a ten trzeci.......postanowiłam wielkanocnie rozpracować. Sprawa okazała się prostsza niż przypuszczałam, bo wszelkie żródła podają jeden, ten sam przepis. Babka poznańska bazuje na
mące ziemniaczanej. Ma więc specyficzną, bardziej kruchą konsystencję niż w przypadku ciasta z samej
mąki pszennej. Poza tym jest puszysta i delikatna. Ma również bardzo przyjemny, lekko
cytrynowy posmak. Wiem, że wśród Czytelniczek bloga jest
grono poznanianek:-). Ciekawa jestem, czy znacie tę babę i czy faktycznie jest ona tradycyjnym wielkopolskim przysmakiem? A może jest poznańska jedynie ze swej nazwy?
źródło: Małgorzata Caprari "Ciasta słone i słodkie"Składniki na średnią formę babkową z kominkiem:1,5 szklanki
mąki ziemniaczanej1/2 szklanki
mąki pszennej1,5 szklanki
cukru250g
masła4
jaja4 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliskórka otarta z 1/2
cytrynysok wyciśnięty z 1/2
cytrynyWykonanie:
Masło roztapiamy i studzimy. Obydwie
mąki przesiewamy do misy miksera wraz z
proszkiem do pieczenia i
solą. Następnie dodajemy
jaja,
cukier, sok oraz
skórkę z cytryny. Całość starannie ucieramy, wolną strużką wlewając roztopione
masło. Ciasto przekladamy do natłuszczonej i oprószonej
bułką tartą formy. Pieczemy ca 40 minut w temperaturze 200C.