Wykonanie
Składniki
Mąka pszenna - 250 g
Cukier - 200 g
Masło - 250 g
Jaja - 4 szt.
Cukier waniliowy - 1 op.
Cytryny - ok 2 szt.
Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
Sól - szczypta

Tradycyjna babka cytrynowa, na pewno szybko zniknie :)
Jaja ubijamy z
cukrami na jednolitą masę. Dodajemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, wszystko dokładnie miksujemy.
Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy je do masy lekko ciepłe.
Cytryny dokładnie myjemy, skórkę należy zetrzeć na tarce, następnie wyciskamy z nich sok, który razem ze skórką dodajemy do ciasta (w przepisie użyłam jednej
cytryny gdyż była ona naprawdę duża i zawierała w sobie mnóstwo soku). Całość miksujemy na gładką masę, a następnie wlewamy do wysmarowanej
masłem formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez ok 45 -50 minut.

SMACZNEGO!