ßßß
Składniki :5 jajek300 g cukru kryształuszczypta soli180 g masła bardzo miękkiego450 g mąki pszennej przesianej3 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 cytrynaOpis wykonania:Jaja, cukier i sól miksujemy mikserem przez 5 minut do otrzymania puszystej masy. Mieszaninę przelewamy do automatu, dodajemy miękkie masło, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sok i startą skórkę z cytryny. Automat załączamy na program ciasto słodkie około 1.30 h, wybieramy wagę ciasta na 1000g i jasny kolor skórki. Po upieczeniu wyciągamy ciasto jeszcze ciepłe z formy i studzimy na kratce.Piekąc tradycyjnie mieszamy wszystkie składniki tak jak w przypadku automatu, przelewamy już gotowe ciasto do keksówki i pieczemy w 180 C około 35-40 minut, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
