Wykonanie
To prosty przepis dla posiadaczy maszyn do pieczenia
chleba. Ja swoją kupiłam kilka lat temu i kocham ją zwłaszcza, gdy mam ochotę na
ciasto drożdżowe, a nie chce mi się go wyrabiać :D. Ciasto zrobiłam z nacisku córci która chciała ciasto, a że ostatnio jakoś się rozleniwiłam więc to była propozycja w sam raz dla mnie nawet nie musiałam pilnować czasu pieczenia ;). Oczywiście ciasto można upiec w zwykłym piekarniku. Ciasto jest bardzo aromatyczne i wilgotne.

Składniki :5
jajek300 g
cukru kryształuszczypta
soli180 g
masła bardzo miękkiego450 g
mąki pszennej przesianej3 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1
cytrynaOpis wykonania:
Jaja,
cukier i
sól miksujemy mikserem przez 5 minut do otrzymania puszystej masy. Mieszaninę przelewamy do automatu, dodajemy miękkie
masło, przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia, sok i startą
skórkę z cytryny. Automat załączamy na program ciasto słodkie około 1.30 h, wybieramy wagę ciasta na 1000g i jasny kolor skórki. Po upieczeniu wyciągamy ciasto jeszcze ciepłe z formy i studzimy na kratce.Piekąc tradycyjnie mieszamy wszystkie składniki tak jak w przypadku automatu, przelewamy już gotowe ciasto do keksówki i pieczemy w 180 C około 35-40 minut, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

