ßßß
Składniki: na 4 bułeczki średnicy ok 6 cm1 szklanka mąki pszennej25 g zimnego masła3 łyżki cukruskórka starta z jednej cytryny100 ml mlekaszczypta soli1 łyżeczka proszku do pieczenia1 jajko rozbełtanecukier perlisty do posypaniaPrzygotowanie:1. Piekarnik nastawić na temperaturę 200 C z funkcją ogrzewania góra-dół2. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia, przesiać do miski.3. Do mąki dodać pokrojone w kostkę masło i wetrzeć je aż zawartość miski przypominać będzie kruszonkę.4. Do mąki dodać cukier i skórkę z cytryny. Wymieszać. Następnie wlać mleko i wymieszać wszystko łyżką. Ważne jest aby nie mieszać za długo bo wtedy bułeczki będą twarde.5. Ciasto wyłożyć na posypana mąką stolnicę i szybko zagnieść.6. Ciasto rozwałkować na placek grubości ok 2,5 cm i wycinać foremkami bułeczki. Wierzch bułeczek posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem perlistym.7. Bułeczki piec na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia ok 14 min.


Smacznego:)