Wykonanie
Chyba w każdym domu zdarzyła się wpadka w postaci braku
chleba na śniadanie, mnie to przytrafiło się wczoraj. Zazwyczaj lubimy na "słodko" przywitać dzień tak więc podałam bułeczki posypane obficie
cukrem perlistym. Przygotowanie ich zajmuje maksymalnie 5 min, pieczenie 15 a znikają w 2 min:) Smakują cudownie jeszcze ciepłe ze szklanką
mleka i powidłami.
Składniki: na 4 bułeczki średnicy ok 6 cm1 szklanka
mąki pszennej25 g zimnego
masła3 łyżki
cukruskórka starta z jednej
cytryny100 ml
mlekaszczypta
soli1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
jajko rozbełtane
cukier perlisty do posypaniaPrzygotowanie:1. Piekarnik nastawić na temperaturę 200 C z funkcją ogrzewania góra-dół2.
Mąkę wymieszać ze szczyptą
soli i
proszkiem do pieczenia, przesiać do miski.3. Do
mąki dodać pokrojone w kostkę
masło i wetrzeć je aż zawartość miski przypominać będzie kruszonkę.4. Do
mąki dodać
cukier i
skórkę z cytryny. Wymieszać. Następnie wlać
mleko i wymieszać wszystko łyżką. Ważne jest aby nie mieszać za długo bo wtedy bułeczki będą twarde.5. Ciasto wyłożyć na posypana
mąką stolnicę i szybko zagnieść.6. Ciasto rozwałkować na placek grubości ok 2,5 cm i wycinać foremkami bułeczki. Wierzch bułeczek posmarować rozbełtanym
jajkiem i posypać
cukrem perlistym.7. Bułeczki piec na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia ok 14 min.
Smacznego:)