Wykonanie
Klasyczne angielskie ciasto
cytrynowe nasączone
sokiem z cytryny, z charakterystyczną chrupiącą skorupką
cukrową. Ktoś z Was ostatnio wspominał o tym cieście, a kiedy pojawiło się w The Great British Bake Off, wiedziałam, że teraz musi się pojawić na blogu ;-). Znajdziecie tu wiele podobieństwa do Victoria Sponge
Cake, ale ciasto jest pieczone w postaci 'bochenka' a po upieczeniu dziurkowane i nasączane
syropem. Musi być wilgotne! Do
syropu cukrowego lubię dodawać Limoncello, lubię też łączyć
cytrynę z
pomarańczą, w ogóle jestem ogromną fanką takich ciast. A może i Wy? :-)Składniki:170 g
masła170 g drobnego
cukru do wypieków3 duże
jajka200 g
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaskórka otarta z 2
cytryn2 łyżki
mlekaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną i
proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.W misie miksera umieścić
masło i
cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy
maślanej. Dodawać
jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać otartą
skórkę z cytryny i utrzeć. Dodać przesiane i odłożone suche składniki, 2 łyżki
mleka, wymieszać szpatułką do połączenia się składników, nie dłużej.Niewielką formę keksówkę o wymiarach dolnych 9 x 19 cm wysmarować
masłem i oprószyć
mąką pszenną, nadmiar
mąki strzepać. Przelać do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez 45 - 50 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.Po wyjęciu z piekarnika ciasto natychmiast 'podziurkować' patyczkiem do szaszłyków i nasączyć mieszanką
soku z cytryny i
cukru. Każdą kolejną łyżkę nasączenia wylewać po wsiąknięciu poprzedniej. Przestudzić. Wyjąć z foremki, kroić i podawać.Nasączenie:świeżo wyciśnięty sok z 2
cytryn100 g drobnego
cukru do wypiekówSkładniki nasączenia wymieszać.Smacznego :-).