ßßß
Klasyczne angielskie ciasto cytrynowe nasączone sokiem z cytryny, z charakterystyczną chrupiącą skorupką cukrową. Ktoś z Was ostatnio wspominał o tym cieście, a kiedy pojawiło się w The Great British Bake Off, wiedziałam, że teraz musi się pojawić na blogu ;-). Znajdziecie tu wiele podobieństwa do Victoria Sponge Cake, ale ciasto jest pieczone w postaci 'bochenka' a po upieczeniu dziurkowane i nasączane syropem. Musi być wilgotne! Do syropu cukrowego lubię dodawać Limoncello, lubię też łączyć cytrynę z pomarańczą, w ogóle jestem ogromną fanką takich ciast. A może i Wy? :-)Składniki:170 g masła170 g drobnego cukru do wypieków3 duże jajka200 g mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaskórka otarta z 2 cytryn2 łyżki mlekaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać otartą skórkę z cytryny i utrzeć. Dodać przesiane i odłożone suche składniki, 2 łyżki mleka, wymieszać szpatułką do połączenia się składników, nie dłużej.Niewielką formę keksówkę o wymiarach dolnych 9 x 19 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną, nadmiar mąki strzepać. Przelać do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez 45 - 50 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.Po wyjęciu z piekarnika ciasto natychmiast 'podziurkować' patyczkiem do szaszłyków i nasączyć mieszanką soku z cytryny i cukru. Każdą kolejną łyżkę nasączenia wylewać po wsiąknięciu poprzedniej. Przestudzić. Wyjąć z foremki, kroić i podawać.Nasączenie:świeżo wyciśnięty sok z 2 cytryn100 g drobnego cukru do wypiekówSkładniki nasączenia wymieszać.Smacznego :-).