ßßß
Cookit - przepis na TORCIK CYTRYNOWY
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
TORCIK CYTRYNOWY
Składniki
Cytryna
Masło
Jajko
Cukier
Mąka pszenna
Mąka ziemniaczana
Proszek do pieczenia
Mleko
Wykonanie
Tortu
tego nie można zjeść za dużo, ponieważ jest bardzo aromatyczny - specjalnie dla wielbicieli
owoców
cytrusowych
. Cisto, to zwykły
biszkopt
, przepis na masę
cytrynową
z książki "Moje wypieki".SKŁADNIKI:4
jajka
1/2 szklanki
cukru
1/2 szklanki
mąki pszennej
1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
masa cytrynowa:1 1/2 szklanki
mleka
1 szklanka
cukru
4 łyżki
mąki ziemniaczanej
3 łyżki
mąki pszennej
3
jajka
sok i skórka otarta z 2
cytryn
1 kostka
masła
Białka
ubić mikserem, pod koniec ubijania dodać stopniowo
cukier
,
żółtka
i
mąkę
oraz
proszek do pieczenia
. Ciasto przełożyć do małej tortownicy ( dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia). Piec 30-40 minut w temperaturze 160 stopni C. Ostudzić i przekroić na 3 blaty. Blaty nasączyć pączem ( 1 szklanka
wody z sokiem
z
cytryny
i
alkoholem
). Przygotować krem. Zagotować 1 szklankę
mleka
z
cukrem
. 1/2 szklanki
mleka
zmiksować z
jajkami
i
mąką
. Dodać
skórkę z cytryny
. Masę jajeczną wlać do gorącego
mleka
i mieszając ugotować gęsty
budyń
. Ostudzić. Masę zmiksować z
sokiem cytrynowym
i stopniowo dodawać do miksowanego
masła
. Odstawić na 15-30 minut do lodówki. Masą przełożyć blaty
biszkoptowe
i udekorować boki i wierzch
tortu
. Tort można udekorować półplasterkami
cytryny
obgotowanymi w
syropie
.
Źródło:
http://dobraksiazkakucharska.blogspot.com/2013/12/torcik-cytrynowy.html
Przepisy powiązane
Lemon drizzle cake
Babka
Babka łatwa
Cytrynowa babka piaskowa
Lemon drizzle cake
Składniki powiązane (0)