Wykonanie
Tym razem nie kilka(naście) małych placuszków, a jeden ogromny. Poznajcie go, oto pancake gigant! Macie ochotę spróbować? :) Znakomicie smakuje z tradycyjnymi dodatkami do pancakes, jak
miód,
syrop klonowy,
konfitury czy lemon
curd.
Przepis starcza na 2 "pankejki" giganty, każdy po ok.16 - 18 cm średnicy2
jajka rozm. M2 łyżki
cukruszczypta
soli1 szklanka
mleka1 szklanka
mąki pszennej tortowej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaew. 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
masło do smażenia
Jajka ucieramy (miksujemy) dokładnie z
cukrem,
solą i esencją
waniliową, dodajemy
mleko, miksujemy. Następnie wsypujemy przesianą
mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.Na patelni rozpuszczamy łyżeczką
masła. Wlewamy połowę przygotowanej masy. Smażymy na małym ogniu, aż na wierzchu zaczną się pojawiać małe bąbelki z spód będzie złoty.Najłatwiej odwrócić naszego giganta za pomocą pokrywki do garnka odpowiedniej wielkości. Pokrywkę smarujemy cienko
olejem. Nakrywamy nią patelnię i mocno dociskając odwracamy całość do góry nogami.
Potem delikatnie zsuwamy pancake z pokrywki na patelnię.Smażymy, aż druga strona będzie złota, ponownie podkładając odrobinę
masła.Identycznie postępujemy z druga porcją ciasta. Ja smażę je jednocześnie, na dwóch takich samych patelniach.