ßßß
 
            
         Przepis starcza na 2 "pankejki" giganty, każdy po ok.16 - 18 cm średnicy2 jajka rozm. M2 łyżki cukruszczypta soli1 szklanka mleka1 szklanka mąki pszennej tortowej1 łyżeczka proszku do pieczeniaew. 1/2 łyżeczki esencji waniliowejmasło do smażeniaJajka ucieramy (miksujemy) dokładnie z cukrem, solą i esencją waniliową, dodajemy mleko, miksujemy. Następnie wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.Na patelni rozpuszczamy łyżeczką masła. Wlewamy połowę przygotowanej masy. Smażymy na małym ogniu, aż na wierzchu zaczną się pojawiać małe bąbelki z spód będzie złoty.Najłatwiej odwrócić naszego giganta za pomocą pokrywki do garnka odpowiedniej wielkości. Pokrywkę smarujemy cienko olejem. Nakrywamy nią patelnię i mocno dociskając odwracamy całość do góry nogami.Potem delikatnie zsuwamy pancake z pokrywki na patelnię.Smażymy, aż druga strona będzie złota, ponownie podkładając odrobinę masła.Identycznie postępujemy z druga porcją ciasta. Ja smażę je jednocześnie, na dwóch takich samych patelniach.
Przepis starcza na 2 "pankejki" giganty, każdy po ok.16 - 18 cm średnicy2 jajka rozm. M2 łyżki cukruszczypta soli1 szklanka mleka1 szklanka mąki pszennej tortowej1 łyżeczka proszku do pieczeniaew. 1/2 łyżeczki esencji waniliowejmasło do smażeniaJajka ucieramy (miksujemy) dokładnie z cukrem, solą i esencją waniliową, dodajemy mleko, miksujemy. Następnie wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.Na patelni rozpuszczamy łyżeczką masła. Wlewamy połowę przygotowanej masy. Smażymy na małym ogniu, aż na wierzchu zaczną się pojawiać małe bąbelki z spód będzie złoty.Najłatwiej odwrócić naszego giganta za pomocą pokrywki do garnka odpowiedniej wielkości. Pokrywkę smarujemy cienko olejem. Nakrywamy nią patelnię i mocno dociskając odwracamy całość do góry nogami.Potem delikatnie zsuwamy pancake z pokrywki na patelnię.Smażymy, aż druga strona będzie złota, ponownie podkładając odrobinę masła.Identycznie postępujemy z druga porcją ciasta. Ja smażę je jednocześnie, na dwóch takich samych patelniach.