Wykonanie

Amerykańskie puszyste placuszki. Ze szczególną dedykacją dla Martina, który obudził w nas ochotę na pancakes... :-).Składniki dla 4 osób:2 szklanki
mąki pszennej, przesianej2
jajka1,5 szklanki
mleka75 g roztopionego
masła3 łyżeczki
proszku do pieczenia3 czubate łyżki
cukruszczypta
soliMąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia,
cukrem i
solą.
Jajka roztrzepać, połączyć z
mlekiem i
masłem. Do mokrych składników wsypać
mąkę przesianą wymieszaną z resztą składników, wymieszać rózgą kuchenną do połączenia.Smażyć na suchej nieprzywierającej patelni, z obu stron, na lekko złoty kolor. Podawać z
syropem klonowym,
miodem, świeżymi
owocami lub wedle upodobania.Smacznego :-).

Z przepisu Kikkery (Galeria Potraw).