Wykonanie
Pierwsza z moich Wielkanocnych propozycji, która sprawdzi się również doskonale jako całoroczny wypiek – babka cytrynowa. Mięciutka, lekko wilgotna, delikatna, idealna do
herbaty czy
kawy. Z przyjemnym,
cytrynowym aromatem i pięknym zapachem. Łatwa w przygotowaniu i niesprawiająca problemów podczas pieczenia, uda się każdemu! Babkę możecie upiec w formie z kominkiem, ale świetnie wyjdzie też w keksówce. Ja swoją po upieczeniu posypałam
cukrem pudrem, choć oczywiście można ją polać lukrem z
cukru pudru i
soku z cytryny, według uznania. U mnie zniknęła w jedno popołudnie:)SKŁADNIKI:5
jajek (w te mperatur ze pokojowej)180 g miękkiego
masła200 g
cukru330 g
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soliskórka otarta z 3-ch małych
cytryn lub z 2-ch dużychsok z 1,5 małych
cytryn lub 1 dużejWYKONANIE:Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
Masło utrzyj z
cukrem na puszystą masę (około 3-4 minut).Teraz dodawaj do masy po jednym
jajku, dokładnie miksując po każdym dodaniu.Dodaj
mąkę, proszek i
sodę i zmiksuj wszystko krótko, ale dokładnie.Następnie dorzuć skórkę oraz dolej
sok z cytryny i ponownie krótko wszystko utrzyj.Przełóż gotową masę do formy na babkę z kominkiem o średnicy 20-21 cm (wysmarowanej
masłem) lub do małej keksówki i piecz przez około 55-60 minut. Po tym czasie wbij w babkę drewniany patyczek, jeśli będzie suchy, babka jest gotowa.Po upieczeniu dobrze babkę ostudź i posyp
cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego!