Wykonanie
Przy okazji prezentacji ciasta ekstremalnie
pomarańczowego, obiecałam przepis na jego genialny odpowiednik w wersji cytrynowej. Oto i on!Muszę powiedzieć, że długo szukałam idealnego, prostego ciasta
cytrynowego, które byłoby dla mnie wystarczająco aromatyczne (niełatwo mnie zaspokoić pod tym względem!:-)), a przy tym miało odpowiednio delikatną strukturę. Wypróbowałam kilka receptur, z każdej wybrałam to, co najlepsze, a rezultat przedstawiam poniżej. Pycha! :-)
Składniki na keksówkę o dł. 30 cm:Ciasto:180g
cukru250g
mąki pszennej200g miękkiego
masła3
jaja XL lub 4 mniejsze1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonejszczypta
soliskórka otarta z 3 średnich
cytrynsok wyciśnięty z 1
cytrynyLukier:2 łyżki
soku z cytryny1/2 szklanki
cukru pudruDodatkowo:Skórka otarta z 1
cytrynyWykonanie:Ciasto:
Masło ucieramy z
cukrem na puch. Następnie kolejno dodajemy
jaja.
Potem wsypujemy
mąkę, wymieszaną z proszkiem,
sodą i
solą. Na końcu wrzucamy skórkę i wlewamy sok. Całość starannie mieszamy i przekładamy do natłuszczonej i oprószonej
bułką tartą formy. Pieczemy ca 60 minut w tepmeraturze 180C.
Lukier:
Cukier puder ucieramy łyżeczką z
sokiem cytrynowym, do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. Smarujemy lukrem wystudzone ciasto. Wierzch posypujemy startą
skórą cytrynową.Życzę Wam smacznego! :-)