Wykonanie
Cytrusowymi wypiekami próbuję przegonić zimę :) Ale słyszałam dziś pocieszające informacje, że szykuje nam się najbardziej upalny kwiecień w historii!Pyszne, mięciutkie babeczki z wyczuwalną
cytrynową nutą. Z powodzeniem mogą zastąpić jedno z wielkanocnych ciast, wystarczy posypać je
cukrem pudrem lub polukrować.
12 standardowych muffinek.Składniki suche:- 2 szklanki
mąki pszennej- 1/2 szklanki
cukru- 1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia- 1 płaska łyżeczka
sody- 1 łyżka
cukru z
wanilią- szczypta
soliSkładniki mokre:- 100 g
masła (roztopione i wystudzone)- 1
jajko- skórka otarta z połowy
cytryny- sok wyciśnięty z połowy
cytryny- 1/2 szklanki
mlekaPrzygotowanie:1. Mieszamy w miseczce składniki suche. W drugim, większym naczyniu mieszamy
jajko, sok i
skórkę z cytryny,
mleko. Powoli i cały czas mieszając dodajemy
masło.2. Do składników mokrych dodajemy suche i mieszamy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą.3. Przekładamy masę do wyłożonej papilotkami foremki do muffinek. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 20 - 25 minut. Wyciągamy, gdy wszystkie babeczki będą rumiane.
Cukrowe motylki przykleiłam "na
lukier" (łyżeczka
cukru pudru + odrobina zimnej
wody).Jeśli chcesz być na bieżąco z przepisami pojawiającymi się na blogu, zachęcam do polubienia funpage'a :)