ßßß
 
            
         Smakowite, lekkie i puszyste muffinki; bardziej może jak babeczki właśnie a nie muffiny, przez ich lekkość... Smakowały tak dobrze, jak się spodziewałam, że będą ;-).Składniki na 12 sztuk:60 g masła200 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczeniapół łyżeczki sody oczyszczonej150 g drobnego cukru do wypieków1/4 łyżeczki solisok i skórka otarta z 1 cytrynyokoło 120 ml mleka1 duże jajko150 g malin (świeżych lub mrożonych)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Masło roztopić, odstawić do przestudzenia. W dużym naczyniu wymieszać mąkę, proszek, sodę, cukier, sól i skórkę z cytryny.Do naczynia z podziałką wlać sok z naszej cytryny, następnie dopełnić mlekiem do 200 ml. Dodać roztrzepane jajko i rozpuszczone masło, wymieszać.Połączyć oba naczynia, wymieszać tylko do połączenia się składników, na końcu wmieszać maliny.Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, napełnić je ciastem do ich 3/4 wysokości.Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut. Wyjąć z piekarnika, lecz pozostawić w formie przez około 5 - 10 minut (będą bardzo miękkie). Wystudzić.Smacznego :-).
Smakowite, lekkie i puszyste muffinki; bardziej może jak babeczki właśnie a nie muffiny, przez ich lekkość... Smakowały tak dobrze, jak się spodziewałam, że będą ;-).Składniki na 12 sztuk:60 g masła200 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczeniapół łyżeczki sody oczyszczonej150 g drobnego cukru do wypieków1/4 łyżeczki solisok i skórka otarta z 1 cytrynyokoło 120 ml mleka1 duże jajko150 g malin (świeżych lub mrożonych)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Masło roztopić, odstawić do przestudzenia. W dużym naczyniu wymieszać mąkę, proszek, sodę, cukier, sól i skórkę z cytryny.Do naczynia z podziałką wlać sok z naszej cytryny, następnie dopełnić mlekiem do 200 ml. Dodać roztrzepane jajko i rozpuszczone masło, wymieszać.Połączyć oba naczynia, wymieszać tylko do połączenia się składników, na końcu wmieszać maliny.Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, napełnić je ciastem do ich 3/4 wysokości.Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut. Wyjąć z piekarnika, lecz pozostawić w formie przez około 5 - 10 minut (będą bardzo miękkie). Wystudzić.Smacznego :-). Przepis Nigelli Lawson z 'How to be a domestic goddess'.
Przepis Nigelli Lawson z 'How to be a domestic goddess'.