Wykonanie
Wypadłam na kilka dni z blogowego obiegu. Ale czasem potrzebny jest oddech... No dobrze..tak naprawdę po prostu rzuciłam się w wir zdarzeń. Bardzo przyjemnych:) Od początku roku nasze życie przypomina jedną wielką imprezę i muszę otwarcie przyznać, że to uwielbiam. To jest to:) Nadal oczywiście gotuję, choć M. na dobre zadomowił się w kuchni i w weekendy ją okupuje. Żyć nie umierać. Ja ograniczam się do robienia placków... Placki to nadal najszybszy i najprostszy sposób na śniadanie lub kolację. Dzisiejsze dzieło jest z dodatkiem nasion chia. Czy ktoś o niech jeszcze nie słyszał? Chyba nie. Jest prosto, szybko i smacznie:)
Składniki:2 szklanki
mąki pszennejłyżka
cukru (użyłam trzcinowego)skórka i sok z połowy
cytryny2 łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
soli1,5- 2 szklanki
maślanki2
jajkałyżka
masła (rozpuszczone i przestudzone)2 łyżki nasion chiado podania: chutney z czerwonych
porzeczekWykonanie:Wszystkie składniki wymieszaj delikatnie w misce. Ja smażę placki używając naleśnikarki i nie używam już żadnego dodatkowego tłuszczu, ale jeśli smażysz je na patelni użyj np.
masła klarowanego. Smaż je z obu stron na złoty kolor. Podawaj z
owocami,
jogurtem lub
dżemem.Smacznego!