ßßß Cookit - przepis na Pain aux raisins

Pain aux raisins

nazwa

Wykonanie

Share the post "Pain aux raisins"
Pain aux raisns, czyli drożdżówki z własnoręcznie zrobionym budyniem i słodkimi rodzynkami polane lukrem. Dosłownie rozpływające się w ustach. Jest to podstawowa wersja tych drożdżówek i zachwycona efektem,na pewno będę eksperymentowała z różnymi ich wariacjami w przyszłości.Do ich zrobienia wykorzystałam ciasto z brioszki i wyszły rewelacyjne.Polecam!
Pain aux raisins (10 szt)
Składniki:
1/2 ilości ciasta z tego przepisu na brioszkę,zrobionego do etapu leżakowania w lodówce (włącznie)
1 szklanka rodzynek
Składniki na budyń:
300 ml mleka
100 g cukru pudru
1/4 szklanki mąki chlebowej (lub uniwersalnej jeśli takiej nie mamy)
1/2 łyżeczki soli morskiej
4 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego)
Składniki na lukier:
140 g cukru pudru
2-3 łyżki wody
1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
Przygotowanie budyniu:
W misce wymieszaj mąkę,cukier puder i sól. W drugiej misce zmiksuj żółtka,następnie miksuj dalej dosypując przygotowaną wcześniej mieszankę z mąki, aż masa stanie się jednolita.
Do rondelka najlepiej z grubym dnem wlej mleko i podgrzewaj na średnim ogniu,do momentu ujrzenia pierwszych bąbelków (nie doprowadź do wrzenia).Zdejmij mleko z ognia, ubijając trzepaczką dodawaj wcześniej przygotowany krem z żółtek. Gdy wszystko będzie już dokładnie rozmieszane,wstaw rondelek ponownie na średni ogień i cały czas ubijając trzepaczką odczekaj ok. 3 minut,aż masa zgęstnieje do konsystencji budyniu.W momencie gdy zacznie wrzeć,miksuj kolejne 10 sekund i zdejmij z ognia (gdy pozostawimy na ogniu dłużej, mogą pojawić się grudki).
Przygotuj kolejną miskę i przetrzyj do niej przez sitko powstały krem,następnie wmieszaj ekstrakt z wanilii (lub cukier waniliowy).Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki do wystudzenia lub w chłodne miejsce (dłużej poczekamy).Można budyń zrobić max. 3 dni wcześniej,przechowując w lodówce.
Przygotowanie drożdżówek:
Wyjmij przygotowane wcześniej ciasto z lodówki na posypaną mąką powierzchnię i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 35 cmx25 cm.
Wyłóż na całą jego powierzchnię przygotowany budyń i posyp rodzynkami.
Rozpoczynając od przeciwległego,szerszego końca ciasta,zacznij je zwijać w swoim kierunku w rulon. Następnie ostrym nożem pokrój go na 10 kawałków, każdy z nich kładź od razu na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pamiętaj o pozostawieniu pewnej odległości od siebie,gdyż jeszcze sporo urosną. Pozostaw je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około. 2 godziny.
Rozgrzej piekarnik do 180 oC i piecz drożdżówki przez około 25-30 min,lub do momentu zarumienienia. Następnie wyjmij je z piekarnika i wyłóż na kratkę do wystudzenia.
W międzyczasie przygotuj lukier: wymieszaj cukier puder, z ok. 2 łyżkami wody i ekstraktem z wanilii (jeśli używamy),aż powstanie gładki lukier (w razie konieczności dodaj więcej wody).
Podawaj drożdżówki najlepiej jeszcze ciepłe polane lukrem.
Smacznego!
Share the post "Pain aux raisins"
Źródło:http://karmelowy.pl/pain-aux-raisins