Wykonanie
Share the post "Pain aux raisins"Pain aux raisns, czyli drożdżówki z własnoręcznie zrobionym
budyniem i słodkimi
rodzynkami polane lukrem. Dosłownie rozpływające się w ustach. Jest to podstawowa wersja tych drożdżówek i zachwycona efektem,na pewno
będę eksperymentowała z różnymi ich wariacjami w przyszłości.Do ich zrobienia wykorzystałam ciasto z brioszki i wyszły rewelacyjne.Polecam!Pain aux raisins (10 szt)Składniki:1/2 ilości ciasta z tego przepisu na brioszkę,zrobionego do etapu leżakowania w lodówce (włącznie)1 szklanka
rodzynekSkładniki na
budyń:300 ml
mleka100 g
cukru pudru1/4 szklanki
mąki chlebowej (lub uniwersalnej jeśli takiej nie mamy)1/2 łyżeczki
soli morskiej4
żółtka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii (lub
cukru waniliowego)Składniki na
lukier:140 g
cukru pudru2-3 łyżki
wody1/4 łyżeczki ekstraktu z
wanilii (opcjonalnie)Przygotowanie budyniu:W misce wymieszaj
mąkę,
cukier puder i
sól. W drugiej misce zmiksuj
żółtka,następnie miksuj dalej dosypując przygotowaną wcześniej mieszankę z
mąki, aż masa stanie się jednolita.Do rondelka najlepiej z grubym dnem wlej
mleko i podgrzewaj na średnim ogniu,do momentu ujrzenia pierwszych bąbelków (nie doprowadź do wrzenia).Zdejmij
mleko z ognia, ubijając trzepaczką dodawaj wcześniej przygotowany krem z
żółtek. Gdy wszystko będzie już dokładnie rozmieszane,wstaw rondelek ponownie na średni ogień i cały czas ubijając trzepaczką odczekaj ok. 3 minut,aż masa zgęstnieje do konsystencji budyniu.W momencie gdy zacznie wrzeć,miksuj kolejne 10 sekund i zdejmij z ognia (gdy pozostawimy na ogniu dłużej, mogą pojawić się grudki).Przygotuj kolejną miskę i przetrzyj do niej przez sitko powstały krem,następnie wmieszaj ekstrakt z
wanilii (lub
cukier waniliowy).Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki do wystudzenia lub w chłodne miejsce (dłużej poczekamy).Można
budyń zrobić max. 3 dni wcześniej,przechowując w lodówce.Przygotowanie drożdżówek:Wyjmij przygotowane wcześniej ciasto z lodówki na posypaną
mąką powierzchnię i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 35 cmx25 cm.Wyłóż na całą jego powierzchnię przygotowany
budyń i posyp
rodzynkami.Rozpoczynając od przeciwległego,szerszego końca ciasta,zacznij je zwijać w swoim kierunku w rulon. Następnie
ostrym nożem pokrój go na 10 kawałków, każdy z nich kładź od razu na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pamiętaj o pozostawieniu pewnej odległości od siebie,gdyż jeszcze sporo urosną. Pozostaw je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około. 2 godziny.Rozgrzej piekarnik do 180 oC i piecz drożdżówki przez około 25-30 min,lub do momentu zarumienienia. Następnie wyjmij je z piekarnika i wyłóż na kratkę do wystudzenia.W międzyczasie przygotuj
lukier: wymieszaj
cukier puder, z ok. 2 łyżkami
wody i ekstraktem z
wanilii (jeśli używamy),aż powstanie gładki
lukier (w razie konieczności dodaj więcej
wody).Podawaj drożdżówki najlepiej jeszcze ciepłe polane lukrem.Smacznego!
Share the post "Pain aux raisins"