Wykonanie
            Share the post "Pain aux raisins"Pain aux raisns, czyli drożdżówki z własnoręcznie zrobionym 
budyniem i słodkimi 
rodzynkami polane lukrem. Dosłownie rozpływające się w ustach. Jest to podstawowa wersja tych drożdżówek i zachwycona efektem,na pewno 
będę eksperymentowała z różnymi ich wariacjami w przyszłości.Do ich zrobienia wykorzystałam ciasto z brioszki i wyszły rewelacyjne.Polecam!Pain aux raisins (10 szt)Składniki:1/2 ilości ciasta z tego przepisu na brioszkę,zrobionego do etapu leżakowania w lodówce (włącznie)1 szklanka 
rodzynekSkładniki na 
budyń:300 ml 
mleka100 g 
cukru pudru1/4 szklanki 
mąki chlebowej (lub uniwersalnej jeśli takiej nie mamy)1/2 łyżeczki 
soli morskiej4 
żółtka1 łyżeczka ekstraktu z 
wanilii (lub 
cukru waniliowego)Składniki na 
lukier:140 g 
cukru pudru2-3 łyżki 
wody1/4 łyżeczki ekstraktu z 
wanilii (opcjonalnie)Przygotowanie budyniu:W misce wymieszaj 
mąkę,
cukier puder i 
sól. W drugiej misce zmiksuj 
żółtka,następnie miksuj dalej dosypując przygotowaną wcześniej mieszankę z 
mąki, aż masa stanie się jednolita.Do rondelka najlepiej z grubym dnem wlej 
mleko i podgrzewaj na średnim ogniu,do momentu ujrzenia pierwszych bąbelków (nie doprowadź do wrzenia).Zdejmij 
mleko z ognia, ubijając trzepaczką dodawaj wcześniej przygotowany krem z 
żółtek. Gdy wszystko będzie już dokładnie rozmieszane,wstaw rondelek ponownie na średni ogień i cały czas ubijając trzepaczką odczekaj ok. 3 minut,aż masa zgęstnieje do konsystencji budyniu.W momencie gdy zacznie wrzeć,miksuj kolejne 10 sekund i zdejmij z ognia (gdy pozostawimy na ogniu dłużej, mogą pojawić się grudki).Przygotuj kolejną miskę i przetrzyj do niej przez sitko powstały krem,następnie wmieszaj ekstrakt z 
wanilii (lub 
cukier waniliowy).Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki do wystudzenia lub w chłodne miejsce (dłużej poczekamy).Można 
budyń zrobić max. 3 dni wcześniej,przechowując w lodówce.Przygotowanie drożdżówek:Wyjmij przygotowane wcześniej ciasto z lodówki na posypaną 
mąką powierzchnię i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 35 cmx25 cm.Wyłóż na całą jego powierzchnię przygotowany 
budyń i posyp 
rodzynkami.Rozpoczynając od przeciwległego,szerszego końca ciasta,zacznij je zwijać w swoim kierunku w rulon. Następnie 
ostrym nożem pokrój go na 10 kawałków, każdy z nich kładź od razu na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pamiętaj o pozostawieniu pewnej odległości od siebie,gdyż jeszcze sporo urosną. Pozostaw je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około. 2 godziny.Rozgrzej piekarnik do 180 oC i piecz drożdżówki przez około 25-30 min,lub do momentu zarumienienia. Następnie wyjmij je z piekarnika i wyłóż na kratkę do wystudzenia.W międzyczasie przygotuj 
lukier: wymieszaj 
cukier puder, z ok. 2 łyżkami 
wody i ekstraktem z 
wanilii (jeśli używamy),aż powstanie gładki 
lukier (w razie konieczności dodaj więcej 
wody).Podawaj drożdżówki najlepiej jeszcze ciepłe polane lukrem.Smacznego!

Share the post "Pain aux raisins"



