Wykonanie
Jedno z moich ulubionych ciast. Mama dość często piekła nam je w dzieciństwie. Szczerze przyznam, że dopiero niedawno odkryłam, że można je przygotować samodzielnie "od A do Z". Moja mama zawsze ułatwiała sobie zadanie i przygotowywała to ciacho "z pudełka". A tu proszę! Jego przygotowanie zajmie Wam około godziny.KARPATKASkładniki:ciasto parzone1 i 1/2 szklanki
wody200 g
masła1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej7
jajekmasa waniliowa3 szklanki
mleka1/2 szklanki
cukru2 łyżki
cukru waniliowego4
żółtka3 łyżki
mąki ziemniaczanej1 i 1/2 łyżki
mąki pszennej300 g
masłaponadto
cukier puder do oprószeniaPrzygotowujemy dwa blaty z ciasta parzonego.W rondelku o grubym dnie zagotowujemy
wodę z
masłem. Gdy tłuszcz całkowicie się rozpuści, a
woda zacznie gotować, wsypujemy przesianą przez sito
mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Podgrzewamy ciasto chwilkę na małym ogniu (dosłownie minutkę). Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od garnka oraz łyżki, jest lśniące, gładkie, jednolite. Pozostawiamy je do całkowitego wystudzenia.Do zimnej masy wbijamy kolejno
jajka i miksujemy całość do czasu, aż składniki ładnie się połączą. Następnie gotowe ciasto dzielimy na dwie równe części. Pierwszą część przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto parzone pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 30 minut. W tym czasie nie otwieramy piekarnika. Najlepiej kontrolować wszystko przez szybę i po upływie wyznaczonego czasu pozostawić ciasto jeszcze w zgaszonym piekarniku do czasu, aż całkowicie wystygnie.Analogicznie postępujemy z drugą częścią ciasta. Przygotowujemy krem
waniliowy.W rondelku o grubym dnie zagotowujemy 2 szklanki
mleka z
cukrem i
cukrem waniliowym.Do pozostałego
mleka dodajemy
żółtka,
mąkę ziemniaczaną i
mąkę pszenną. Całość miksujemy za pomocą blendera. Gotową mieszankę wlewamy do gotującego się
mleka (najlepiej
mleko podgrzewać na małym ogniu - nie powstaną nam wówczas grudki z
mąki). Gotujemy jak zwykły
budyń. Gotową masę przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą, w taki sposób, by dotykała ona budyniu. Odkładamy do całkowitego wystudzenia.Po około 2 godzinach w misie miksera umieszczamy
masło (o temperaturze pokojowej). Ucieramy je, aż do powstania białej, lekkiej, puszystej masy. Następnie stopniowo (łyżka po łyżce) dodajemy
budyń, cały czas miksując całość.Gotowy krem wykładamy na jeden upieczony wcześniej blat ciasta (najlepiej ciasto składać w blaszce w której je piekliśmy, bo gotowy mus
waniliowy będzie na początku dość rzadki). Wykładamy drugi płat ciasta. Gotową karpatkę schładzamy w lodówce przez kilka godzin lub przez noc.Przed podaniem oprószamy ją
cukrem pudrem.