Wykonanie
Pyszny krem budyniowy otoczony dwoma lekkimi warstwami parzonego ciasta. Nazwa wypieku idealnie odzwierciedla jego oryginalny wygląd, a wyśmienity smak sprawi radość każdemu łasuchowi.
Składniki:NA CIASTO
woda, 1 szklanka
masło (ciasto i krem), 125 g +3/4 kostki
jajka, 5 sztuk
mąka, 1 szklankaNA KREM
mleko, 0,5 l
mąka ziemniaczana, 2 łyżki
mąka pszenna, 2 łyżki
cukier, 3/4 szklanki
cukier waniliowy, 1/2 opakowania
żółtko, 1 sztukaPrzygotowanie:Ciasto: do rondla wlewamy 1 szklankę
wody, następnie dodajemy
masło. Całość musimy zagotować.
Potem do gotującej się masy stopniowo dodajemy
mąkę, energicznie przy tym mieszając, by nie pojawiły się grudki. Ciasto należy chwilę pogotować na małym ogniu, aby masa w całości się połączyła. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia.Do letniej masy dodajemy
jajka i wszystko ucieramy mikserem. Gotową masę dzielimy na 2 części i pieczemy osobno 2 placki. W piekarniku elektrycznym będzie to ok. 30 min. w 200 stopniach. Oba placki odkładamy do wystygnięcia.Krem: najpierw w 0,5 szklanki
mleka roztrzepujemy
żółtko. Następnie dodajemy oba rodzaje
mąki. Dokładnie wszystko mieszamy, aby nie pozostały grudki. Resztę
mleka gotujemy na niewielkim ogniu wraz z
cukrem waniliowym. Do gotującego się
mleka dodajemy rozczyn
mąki, dzięki temu powstanie domowy
budyń. Ugotowany
budyń odstawiamy do przestudzenia.Gdy masa budyniowa jest już chłodna dodajemy do niej
masło. Całość można także zmiksować na szybkich obrotach. Kremem przekładamy ciasto. Gotową karpatkę wkładamy do lodówki, aby się schodziła. Kto lubi bardziej na słodko, może posypać całość
cukrem pudrem.Smacznego!
Odwiedź mnie na Facebook'u