ßßß
Składniki:NA CIASTOwoda, 1 szklankamasło (ciasto i krem), 125 g +3/4 kostkijajka, 5 sztukmąka, 1 szklankaNA KREMmleko, 0,5 lmąka ziemniaczana, 2 łyżkimąka pszenna, 2 łyżkicukier, 3/4 szklankicukier waniliowy, 1/2 opakowaniażółtko, 1 sztukaPrzygotowanie:Ciasto: do rondla wlewamy 1 szklankę wody, następnie dodajemy masło. Całość musimy zagotować. Potem do gotującej się masy stopniowo dodajemy mąkę, energicznie przy tym mieszając, by nie pojawiły się grudki. Ciasto należy chwilę pogotować na małym ogniu, aby masa w całości się połączyła. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia.Do letniej masy dodajemy jajka i wszystko ucieramy mikserem. Gotową masę dzielimy na 2 części i pieczemy osobno 2 placki. W piekarniku elektrycznym będzie to ok. 30 min. w 200 stopniach. Oba placki odkładamy do wystygnięcia.Krem: najpierw w 0,5 szklanki mleka roztrzepujemy żółtko. Następnie dodajemy oba rodzaje mąki. Dokładnie wszystko mieszamy, aby nie pozostały grudki. Resztę mleka gotujemy na niewielkim ogniu wraz z cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka dodajemy rozczyn mąki, dzięki temu powstanie domowy budyń. Ugotowany budyń odstawiamy do przestudzenia.Gdy masa budyniowa jest już chłodna dodajemy do niej masło. Całość można także zmiksować na szybkich obrotach. Kremem przekładamy ciasto. Gotową karpatkę wkładamy do lodówki, aby się schodziła. Kto lubi bardziej na słodko, może posypać całość cukrem pudrem.Smacznego!

Odwiedź mnie na Facebook'u