ßßß Cookit - przepis na Karpatka

Karpatka

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1 szklanka wody
1/2 kostki masła
1 szklanka mąki
5 jajek
Masa:
1/2 litra mleka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 szklanka mleka
1 żółtko
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka masła
sok z 1 cytryny
Wykonanie:
Wodę z masłem zagotować, wsypać mąkę i wymieszać, aż powstanie kula. Ciasto wystudzić, do zimnego wbijać po jednym jajku i dokładnie ucierać. Gotowe ciasto podzielić na dwie części, cieniutko rozsmarować na blasze i piec ok 30 min w 200°C do zrumienienia
Pół litra mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Obie mąki i żółtko wymieszać ze szklanką mleka i wlać na gotujące mleko z cukrem. Budyń wystudzić, masło
utrzeć dodając porcjami zimny budyń. Gotową masę wyłożyć na jeden upieczony placek, przykryć drugim, po wierzchu posypać cukrem pudrem i odstawić do zastygnięcia.
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2013/08/karpatka.html