Wykonanie
Ciasto które mam dzisiaj dla Was jest bardzo znane i tak samo lubiane. Proste do wykonania, nie potrzeba do jego przygotowania jakiś wymyślnych składników. Większość produktów każdy z nas ma codziennie w swojej lodówce. Karpatka o której dzisiaj
mowa nie należy do bardzo słodkich ciast. Składa się z dwóch blatów z ciasta parzonego i z przepysznego kremu budyniowego. Oczywiście krem można przygotować na bazie kupnego budyniu, jednak zapewniam, że o wiele smaczniejszy i nie bardziej pracochłonny jest ten domowy.Polecam serdecznie;)
Składniki ciasto:125 g
masłaszklanka
wodyszklanka
mąkiłyżeczka
proszku do pieczenia4
jajkaWykonanie:
Masło zagotować razem z
wodą. Następnie dodać wymieszaną z
proszkiem do pieczenia mąkę i mieszać do czasu, aż ciasto będzie odchodziło od garnuszka. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Gdy ciasto będzie zimne zmiksować je z
jajkami. Masę podzielić na dwie części. Następnie pierwszą z nich wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i oprószoną
mąką. Blaty piec w 200 stopniach przez 30 minut. Jeżeli mamy dwie jednakowe blaszki to możemy za jednym zamachem upiec dwa blaty, natomiast jeżeli ich nie mamy pieczemy jeden po drugim. Studzimy.Masa karpatkowa:1 l
mleka4 łyżeczki
mąki ziemniaczanej4 łyżeczki
mąki pszennej4 łyżeczki domowego
cukru waniliowego4
żółtka200 g
masłaPonadto:
cukier puder do oprószeniaWykonanie: Z
mleka odlać 100 ml a resztę zagotować. W pozostawionym
mleku dokładnie rozmieszać
mąki,
żółtka, oraz
cukier, mieszanka ma być gładka. Gdy
mleko zacznie się gotować wlać do niego przygotowaną mieszankę. Całość dokładnie mieszamy do czasu, aż masa będzie gładka i gęsta. Gotowy
budyń pozostawiamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu ucieramy go z miękkim
masłem i przekładamy blaty. Wierzch ciasta oprószamy
cukrem pudrem.Smacznego ;)