Wykonanie
            Ciasto:1 szklanka 
wodypół kostki 
margaryny1 szklanka 
mąki4 
jajaWodę zagotować z 
margaryną. Gdy będzie się gotowało dodać 
mąkę i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Odstawić do wystygnięcia. Gdy będzie już gotowe wbijać po jednym 
jajku i ucierać. Gdy wszystkie 
jajka będą już wbite masę ucierać około 5-10 minut. Im dłużej będziemy miksować tym powinniśmy uzyskać większe ptysie. Na blaszkę wyłożyć papier. Formować szprycą ptysie. Piec 25 minut w temperaturze 160 stopni w piekarniku z termoobiegiem.Krem:1 litr 
mleka2 całe 
jajka i 4 
żółtka250 g 
cukru pudru80 g 
mąki pszennej80 g 
mąki ziemniaczanej1 kostka 
masłacukier waniliowyDo szklanki wlać 5 łyżek 
mleka, resztę zagotować. 
Jajka i 
żółtka utrzeć z 
cukrem na puch. Dodać 
mąkę pszenną i ziemniaczaną i odłożone 
mleko. Miksować. Do gotującego się 
mleka dodać 50 g 
masła, 
cukier waniliowy, doprowadzić do wrzenia. Wlać 
żółtka i gotować do zgęstnienia masy. Odstawić do wystygnięcia.Gdy będzie już chłodne dodawać po kostce resztę 
masła. Ucierać do uzyskania ładnej masy.Upieczone ptysie przekroić na pół i przekładać kremem. Posypać 
cukrem pudrem.
