Wykonanie
Ciasto:1 szklanka
wodypół kostki
margaryny1 szklanka
mąki4
jajaWodę zagotować z
margaryną. Gdy będzie się gotowało dodać
mąkę i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Odstawić do wystygnięcia. Gdy będzie już gotowe wbijać po jednym
jajku i ucierać. Gdy wszystkie
jajka będą już wbite masę ucierać około 5-10 minut. Im dłużej będziemy miksować tym powinniśmy uzyskać większe ptysie. Na blaszkę wyłożyć papier. Formować szprycą ptysie. Piec 25 minut w temperaturze 160 stopni w piekarniku z termoobiegiem.Krem:1 litr
mleka2 całe
jajka i 4
żółtka250 g
cukru pudru80 g
mąki pszennej80 g
mąki ziemniaczanej1 kostka
masłacukier waniliowyDo szklanki wlać 5 łyżek
mleka, resztę zagotować.
Jajka i
żółtka utrzeć z
cukrem na puch. Dodać
mąkę pszenną i ziemniaczaną i odłożone
mleko. Miksować. Do gotującego się
mleka dodać 50 g
masła,
cukier waniliowy, doprowadzić do wrzenia. Wlać
żółtka i gotować do zgęstnienia masy. Odstawić do wystygnięcia.Gdy będzie już chłodne dodawać po kostce resztę
masła. Ucierać do uzyskania ładnej masy.Upieczone ptysie przekroić na pół i przekładać kremem. Posypać
cukrem pudrem.