Wykonanie
Pamiętam, kiedy pierwszy raz robiłam karpatkę, a było to ok. 12 lat temu - krem musiałam robić dwa
razy, bo za pierwszym razem wyszedł mi zbyt płynny:) Teraz
mogę powiedzieć, że
doszłam do perfekcji w jej przygotowywaniu i nieskromnie przyznam, że przy każdej okazji wszyscy moją karpatkę zachwalają:) Zdecydowanie mój nr 1 wśród ciast.
Składniki:Na ciasto:1 szklanka
wody125 g
margaryny (pół kostki)4-5 jaj (w zależności od wielkości)1 szklanka
mąkiMasa:2 szklanki
mlekapół szklanki
cukru pudru3 czubate łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
mąki pszennej1 kostka
masła1
cukier waniliowy (16 g)1
żółtkoPrzygotowanie:Ciasto:Zagotować
wodę z
margaryną, dodać
mąkę i energicznie mieszać np. drewnianą łyżką rozcierając masę. Gdy zgęstnieje i zbije się w kulę zestawić garnek z ognia. Po dokładnym wystudzeniu masy wbijać do niej kolejno 4-5 jaj i miksować ok. 10 minut, do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Ciasto podzielić na 2 części i rozprowadzić cienką warstwą na wysmarowanej tłuszczem blasze średniej wielkości o wymiarach 23x39 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec kolejno ok. 30 minut w temp. 220 stopni. Ja piekę z termoobiegiem w 200 stopniach od razu 2 blachy, poziom od dołu nr 1 i 4, czas pieczenia: 25 min.Masa:Z
mąki i
mleka ugotować
budyń - 1,5 szklanki
mleka zagotować, a w pozostałej połowie wymieszać
mąkę i
żółtko. Gdy
mleko się zagotuje wlać
mleko z
mąką, energicznie mieszać, aby nie powstały grudki.
Budyń odstawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć z
cukrem. Dodawać do
masła stopniowo wystudzony
budyń, całość dokładnie utrzeć.Masę można przygotować z podwójnej ilości składników. Jednak dla mnie pojedyncza porcja jest wystarczająca:)Wystudzone ciasto przełożyć przygotowanym kremem i schłodzić, by dobrze się kroiło. Przed podaniem posypać
cukrem pudrem.Przechowywać w lodówce.