Wykonanie
Tania i puszysta babeczka, pełna
rodzynek, pachnąca
masełkiem i
wanilią.Przepis na 1 dużą babkę lub dwie małe.
550 gramów
mąki pszennej tortowej4 łyżki stopionego, schłodzonego
masła4
żółtka55 gramów
drożdży1,5 szklanki ciepłego
mleka2 łyżki
cukru waniliowego6 łyżek
cukrulukier lub
polewa czekoladowa do dekoracji2 garście
rodzynekW 0,5 szklanki
mleka rozprowadzamy
drożdże 1 łyżeczką
cukru i 1 łyżeczką
mąki, mieszamy dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce do „ruszenia”.
Żółtka ubijamy z pozostałym
cukrem.
Mąkę przesiewamy z
cukrem waniliowym, dodajemy tłuszcz, pozostałe
mleko, wyrośnięty i wymieszany rozczyn, pianę
żółtkową, zagniatamy elastyczne ciasto ( ostatecznie ma się lekko lepić).Dużą formę babkową o średnicy 27 cm lub dwie małe foremki o średnicy 22 cm smarujemy dokładnie tłuszczem, wykładamy
ciastem, odstawiamy je w ciepłe miejsce do co najmniej podwójnego powiększenia objętości. Ciasto ma sięgać powyżej wysokości ¾ foremki.Babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni(funkcja oczywiście góra - dół) i pieczemy około 35 – 40 minut ( małe babki 35 minut), do suchego patyczka. Jeśli zauważymy, że babka zbyt szybko przypieka się z wierzchu, przykryjmy ją folią aluminiową.Po wystudzeniu posypujemy
cukrem pudrem lub polewamy lukrem czy
polewą czekoladową.