ßßß
            
        
550 gramów mąki pszennej tortowej4 łyżki stopionego, schłodzonego masła4 żółtka55 gramów drożdży1,5 szklanki ciepłego mleka2 łyżki cukru waniliowego6 łyżek cukrulukier lub polewa czekoladowa do dekoracji2 garście rodzynekW 0,5 szklanki mleka rozprowadzamy drożdże 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki, mieszamy dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce do „ruszenia”.Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem.Mąkę przesiewamy z cukrem waniliowym, dodajemy tłuszcz, pozostałe mleko, wyrośnięty i wymieszany rozczyn, pianę żółtkową, zagniatamy elastyczne ciasto ( ostatecznie ma się lekko lepić).Dużą formę babkową o średnicy 27 cm lub dwie małe foremki o średnicy 22 cm smarujemy dokładnie tłuszczem, wykładamy ciastem, odstawiamy je w ciepłe miejsce do co najmniej podwójnego powiększenia objętości. Ciasto ma sięgać powyżej wysokości ¾ foremki.Babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni(funkcja oczywiście góra - dół) i pieczemy około 35 – 40 minut ( małe babki 35 minut), do suchego patyczka. Jeśli zauważymy, że babka zbyt szybko przypieka się z wierzchu, przykryjmy ją folią aluminiową.Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem czy polewą czekoladową.
