ßßß Cookit - przepis na babka drożdżowa dla leniwych (oszczędna)

babka drożdżowa dla leniwych (oszczędna)

nazwa

Wykonanie

Tania i puszysta babeczka, pełna rodzynek, pachnąca masełkiem i wanilią.
Przepis na 1 dużą babkę lub dwie małe.
550 gramów mąki pszennej tortowej
4 łyżki stopionego, schłodzonego masła
4 żółtka
55 gramów drożdży
1,5 szklanki ciepłego mleka
2 łyżki cukru waniliowego
6 łyżek cukru
lukier lub polewa czekoladowa do dekoracji
2 garście rodzynek
W 0,5 szklanki mleka rozprowadzamy drożdże 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki, mieszamy dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce do „ruszenia”.
Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem.
Mąkę przesiewamy z cukrem waniliowym, dodajemy tłuszcz, pozostałe mleko, wyrośnięty i wymieszany rozczyn, pianę żółtkową, zagniatamy elastyczne ciasto ( ostatecznie ma się lekko lepić).
Dużą formę babkową o średnicy 27 cm lub dwie małe foremki o średnicy 22 cm smarujemy dokładnie tłuszczem, wykładamy ciastem, odstawiamy je w ciepłe miejsce do co najmniej podwójnego powiększenia objętości. Ciasto ma sięgać powyżej wysokości ¾ foremki.
Babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni(funkcja oczywiście góra - dół) i pieczemy około 35 – 40 minut ( małe babki 35 minut), do suchego patyczka. Jeśli zauważymy, że babka zbyt szybko przypieka się z wierzchu, przykryjmy ją folią aluminiową.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem czy polewą czekoladową.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/04/babka-drozdzowa-dla-leniwych-oszczedna.html