ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 5SkładnikLogo Ilość Czegomąka 1 kilogramówmleko 1 szklanekdrożdże 50 gramówżółtko 8 sztukjajko 2 sztukcukier 0.5 szklanekcukier waniliowy 20 gramówmasło 1 kostekrodzynki 100 gramówlukier według uznaniaWykonanie:Szklankę mąki zalać szklanką wrzącego mleka i wymieszać na gładką masę. Gdy ciasto przestygnie, dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy i pozostawić na 30 minut, aby wyrosło.Na parze ubić żółtka, jajka z cukrami i połączyć z ciastem. Pozostawić na 30 minut.Zagnieść z pozostałą mąką, dodać stopione masło i wymoczone rodzynki, wyrabiać, aż pojawią się pęcherzyki. Wyrośnięte ciasto przełożyć do przygotowanej formy, posmarować żółtkiem i upiec. Zimną babę polukrować.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryWielkanocKomentarze:Autor: edl26Data: 2008-12-12bardzo dobraDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: