ßßß Cookit - przepis na Baba drożdżowa z rodzynkami

Baba drożdżowa z rodzynkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 1
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
drożdże 40 gramów
cukier 8 łyżek stołowych
mleko 0,75 szklanek
mąka 250 gramów
żółtka 4 sztuk
cukier waniliowy 1 sztuk
masło 8 łyżek stołowych
rodzynki 0,5 szklanek
sól 1 szczypta
Wykonanie:
Rozetrzeć drożdże z łyżeczką cukru oraz kilkoma łyżkami letniego mleka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zagotować pozostałe mleko i wrzącym zalać połowę przesianej mąki. Wymieszać i zaczekać, aż przestygnie. Do zaparzonej mąki dodać wyrośnięty rozczyn i wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Utrzeć żółtka z pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowym i wlać do ciasta. Dodać szczyptę soli oraz roztopione masło i wyrobić ciasto, dosypując pozostałą mąkę. Pod koniec wyrabiania, dodać wymoczone, osaczone rodzynki. Zagnieść i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Można posypać cukrem pudrem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11966/Baba-drozdzowa-z-rodzynkami