ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 1Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegodrożdże 40 gramówcukier 8 łyżek stołowychmleko 0,75 szklanekmąka 250 gramówżółtka 4 sztukcukier waniliowy 1 sztukmasło 8 łyżek stołowychrodzynki 0,5 szklaneksól 1 szczyptaWykonanie:Rozetrzeć drożdże z łyżeczką cukru oraz kilkoma łyżkami letniego mleka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zagotować pozostałe mleko i wrzącym zalać połowę przesianej mąki. Wymieszać i zaczekać, aż przestygnie. Do zaparzonej mąki dodać wyrośnięty rozczyn i wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.Utrzeć żółtka z pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowym i wlać do ciasta. Dodać szczyptę soli oraz roztopione masło i wyrobić ciasto, dosypując pozostałą mąkę. Pod koniec wyrabiania, dodać wymoczone, osaczone rodzynki. Zagnieść i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Można posypać cukrem pudrem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: