Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 1Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
drożdże 40 gramów
cukier 8 łyżek stołowych
mleko 0,75 szklanek
mąka 250 gramów
żółtka 4 sztuk
cukier waniliowy 1 sztuk
masło 8 łyżek stołowych
rodzynki 0,5 szklanek
sól 1 szczyptaWykonanie:Rozetrzeć
drożdże z łyżeczką
cukru oraz kilkoma łyżkami letniego
mleka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zagotować pozostałe
mleko i wrzącym zalać połowę przesianej
mąki. Wymieszać i zaczekać, aż przestygnie. Do zaparzonej
mąki dodać wyrośnięty rozczyn i wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.Utrzeć
żółtka z pozostałym
cukrem oraz
cukrem waniliowym i wlać do ciasta. Dodać szczyptę
soli oraz roztopione
masło i wyrobić ciasto, dosypując pozostałą
mąkę. Pod koniec wyrabiania, dodać wymoczone, osaczone
rodzynki. Zagnieść i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do natłuszczonej i obsypanej
bułką tartą formy. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Można posypać
cukrem pudrem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: