Wykonanie
Uwielbiam
drożdżowe placki i bułeczki. Niedługo sama
będę wyglądała jak taka bułeczka... ale kiedy tak ślicznie w kuchni pachnie, to nie można się oprzeć... Przepis na te maślane smakołyki pochodzi z książki "Dobre gotowanie-termomix na każdy dzień". Są cudownie mięciutkie i pachnące... Zniknęły jeszcze ciepłe ;) Polecam :)Składniki:40g
drożdży100g
cukru1
cukier waniliowy2
żółtka250g
mleka500g
mąki70g miękkiego
masła1/2 łyżeczki
soliSkładniki na kruszonkę:2 łyżki
mąki (może by pomieszana krupczatka z pszenną)1 łyżka
cukru1 łyżka
masłaSkładniki na kruszonkę zagnieśc i wstawić do lodówki.
Drożdże,
cukier i
cukier waniliowy rozpuścić w ciepłym
mleku i odstawić na 5 minut.
Mąkę i
sól wymieszać. Dodać
masło,
żółtka i
mleko z
dożdżami. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odłożyć do wyrośnięcia na 30-40 minut. Po tym czasie formowac małe bułeczki i układac je na wyłożonej matą do pieczenia blaszce. Odstawić do napuszenia na kolejne 25-30 minut. Po tym czasie posmarować roztrzepanym
jajkiem i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok 25 minut do zezłocenia.Smacznego :)