Wykonanie
Kluski na parze to taka troszkę inna wersja pączków gotowanych na parze i podawanych na gorąco. Przynajmniej mi tak się one kojarzą. Co w nich najlepsze, można je jeść nie tylko na deser, ale także na obiad. Uwielbiam je i szczerze polecam wypróbowanie przepisu.
50 g
drożdży300 ml
mleka (ciepłego)1/2 szklanki
cukru2-3
żółtkaok. 600 g
mąki60 g
masła (roztopionego)szczypta
solicukier waniliowymarmoladaZ
drożdży, łyżki
cukru, łyżki
mąki i ok. 100 ml ciepłego
mleka robimy rozczyn. Odkładamy na 10 minut.
Żółtka ucieramy z
cukrem, wlewamy rozczyn do
mąki i łączymy z resztą składników. Dobrze wyrabiamy ciasto, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. (ok. 1,5 h)Po tym czasie formujemy niewielkie kulę i znów odstawiamy do wyrośnięcia (min. 40 minut).Gotujemy na parze przez ok. 7-10 minut w zależności od wielkości kluseczek.Po lekkim wystygnięciu nadziewamy za pomocą szprycy z odpowiednią tylką.Ważne, aby kluski podczas gotowania nie miały kontaktu z powietrzem. Większość garnków do gotowania na parze niestety posiada nieszczelną pokrywkę lub niekiedy otwór na wydobywającą się parę, przez co "pufki" mogą nie wyrosnąć tak jak trzeba. Najlepiej podczas gotowania jeden garnek przykryć drugim, wtedy kluski wyrosną idealnie i będą niezwykle puszyste i mięciutkie.