ßßß
Składniki1 kg. mąki10 dkg drożdży1 szklanka mlekapół szklanki cukrucukier waniliowypół łyżeczki soli2 jaja3 żółtkapół szklanki roztopionego masłamarmoladaSposób przygotowaniaMleko lekko podgrzać, dodać drożdże, dwie łyżki cukru i trochę mąki, pozostawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę składników, chwile wyrabiać, ponownie odstawić w ciepłe miejsce, gdy ciasto wyrośnie robić bułeczki, można nadziewać marmoladą albo robić puste i podawać z sosem i mięsem.Gotowe bułeczki układać w naczyniu do gotowania na parze i parować każdą porcję 10-15 minut, każdą porcję bułeczek robić tuż przed położeniem na garnek. Zamiast gotowego naczynia można użyć garnka wypełnionego do połowy wodą, zawiązać na nim lnianą ściereczkę i przykryć miską wielkości garnka.Bułeczki na słodko czyli z marmoladą czy dżemem podajemy z sosem, pół szklanki mleka gotujemy z pół szklanki cukru do momentu aż zacznie gęstnieć.