Wykonanie
Pyszne bułeczki upieczone specjalnie dla mojej córci i rozeszły się raz dwa :).
Składniki : na 12 szt.500 g
mąkiszczypta
soli120 g
masła80 g
cukru kryształu + 1 łyżeczka1
cukier waniliowy2
żółtka30 g
drożdży125 ml
mleka200 ml
śmietany 30%Kruszonka50 g
mąki40 g
cukru kryształu40 g
masłaPonadto
marmoladajajko do smarowaniaOpis wykonania:Z
drożdży, łyżeczki
cukru i letniego
mleka robimy zaczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Masło ucieramy z pozostałym
cukrem i
cukrem waniliowym, szczyptą
soli oraz
żółtkami na puszystą masę.
Śmietanę ubijamy na sztywno.
Make przesiewamy na stolnicę, dodajemy masę
maślaną, zaczyn oraz ubitą
śmietanę, zagniatamy ciasto, ewentualnie podsypujemy jeżeli zbytnio będzie się kleić i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.Z wyrośniętego ciasta formujemy 12 sztuk bułeczek, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia po 6 szt. dnem szklanki wyciskamy w każdej wgłębienie, brzegi smarujemy roztrzepanym
jajkiem. Napełniamy wgłębienia
marmoladą, następnie zagniatamy kruszonkę i posypujemy bułeczki, przykrywamy i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w 180 C około 20 minut.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy