ßßß
Składniki : na 12 szt.500 g mąkiszczypta soli120 g masła80 g cukru kryształu + 1 łyżeczka1 cukier waniliowy2 żółtka30 g drożdży125 ml mleka200 ml śmietany 30%Kruszonka50 g mąki40 g cukru kryształu40 g masłaPonadtomarmoladajajko do smarowaniaOpis wykonania:Z drożdży, łyżeczki cukru i letniego mleka robimy zaczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia.Masło ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym, szczyptą soli oraz żółtkami na puszystą masę.Śmietanę ubijamy na sztywno.Make przesiewamy na stolnicę, dodajemy masę maślaną, zaczyn oraz ubitą śmietanę, zagniatamy ciasto, ewentualnie podsypujemy jeżeli zbytnio będzie się kleić i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.Z wyrośniętego ciasta formujemy 12 sztuk bułeczek, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia po 6 szt. dnem szklanki wyciskamy w każdej wgłębienie, brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Napełniamy wgłębienia marmoladą, następnie zagniatamy kruszonkę i posypujemy bułeczki, przykrywamy i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w 180 C około 20 minut.


Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy