ßßß Cookit - przepis na Belgijskie gofry drożdżowe - pyszne

Belgijskie gofry drożdżowe - pyszne

nazwa

Wykonanie

Nie znam smaku prawdziwych gofrów belgijskich, bo nigdy ich nie jadłam. Znam za to ich skład z internetowych przepisów. Słodkie na maksa i z dużą ilością masła, jak nakazuje pewnie tradycyjny, oryginalny przepis. Mocno zredukowalam ilość obu składników i teraz są naprawdę pyszne. Ciężkie, wilgotne, ale chrupkie na zewnątrz i mięciutkie w środku, takie trochę racuchowate.
Po zdjęciu z gofrownicy są miękkie, ale stygnąc twardnieją. Smaczne nawet na drugi dzień.
Jak wyczytalam gofry belgijskie nigdy nie są prostokątne, zawsze za to bez kantów i lekko zaokrąglone, gdyż powstają z kulki, dość zwięzłego ciasta. Te z przepisu poniżej wprawdzie nie powstały z kulki, ale prawie, prawie. Ich tajnym składnikiem jest cukier perłowy, gdyż tylko on pozwala uzyskać efekt skarmelizowanych fragmentów na powierzchni gofra. Ten przepis jest dowodem na to, iż nie "wypasiona" gofrownica stanowi o sukcesie wypieku gofrów, ale dobry przepis. Bardzo, bardzo polecam!
Składniki na 6-8 sztuk:
180 g mąki
70 g mleka
1 jajko + 1 żółtko
45- 60 g masła
30- 50 g cukru perlowego
1 łyżka cukru waniliowego-domowego
sól - spora szczypta
1 łyżeczka suchych drożdży
Wykonanie:
Mleko razem z masłem podgrzać w garnuszku.
Wszystkie składniki umieścić w misie robota, dolać mleko i mieszać na I prędkości. Dodać jajka i mieszać kolejne kilka minut do uzyskania gładkiego ciasta, już na II prędkości. Jeśli lubisz bardzo słodkie gofry, dodaj więcej cukru. W orginalnym przepisie było go aż 125 g. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Ilość drożdży w stosunku do ilości mąki jest dość duża, dlatego ciasto rośnie bardzo szybko.
Rozgrzać gofrownicę, delikatnie ją natłuścić, tylko przy pieczeniu pierwszego gofra. Nakładać na środek po 1 pełnej łyżce ciasta. Piec na mocy 750 W kilka minut. Większa moc nie jest wskazana, ze względu na obecność cukru gofry szybko nabierają koloru.
Po upieczeniu koniecznie odłożyć na kratkę, do wystygnięcia. Jak wystygną są rewelacjnie chrupiące. Gofry podałam z sosem malinowym. Życzę smacznego!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/01/belgijskie-gofry-drozdzowe-pyszne.html