Wykonanie
Pisząc ten post czuję zapach
cynamonu...
Drożdże jakoś lubią mi płatać
figle,poza tym jednym zawijańcem,który zawsze się udaje.Zanim opuściłam rodzinne gniazdko,często piekłam z tego przepisu drożdżówkę z dodatkiem
rodzynek,bez zwijania w roladę,bez
cynamonu,taką szybszą,ale równie smaczną wersję do kubka
mleka na śniadanie.
porcja na keksówkę:50 dkg
mąki3
żółtka1 szkl.
mleka4 dkg
drożdży2 łyżki
cukru2 czubate łyżki
masła - stopić i ostudzićszczypta
solicukier waniliowynadzienie:8 dkg
masła3łyżki
cukru1 łyżka
cynamonu15 dkg
rodzynek2 - 3 łyżki
owoców kandyzowanych - opcjonalnie
Mleko lekko podgrzewam(nie może być gorące,bo zabije
drożdże),dodaję
drożdże,
cukier waniliowy i kryształ,2 łyżki
mąki,całość mieszam i odstawiam na 10 min.do wyrośnięcia przykryte ściereczką.Do miski wsypuję
mąkę,dodaję wyrośniety rozczyn,
żółtka,stopione
masło i wyrabiam,aż zacznie odklejać się od ręki.Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na godz.do wyrośnięcia,bardzo często już po 30 min.ciasto podwaja swoją objętość.
Masło do nadzienia ucieram z
cukrem i
cynamonem.Z ciasta formuję prostokąt i smaruję go masą z
cynamonem,posypuję
rodzynkami i
owocami kandyzowanymi,zwijam roladę,przekładam do keksówki i wierzch smaruję
białkiem(można posypać
migdałami).Odstawiam do ponownego wyrośnięcia na 20 min.Piekarnik nagrzewam do 180-190 stopni i piekę ok.35 min.(czas pieczenia i temp.zależy od piekarnika)Smacznego!!!