ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 450 gramówdrożdże 30 gramówmleko 1 szklanekżółtka 1 sztukmasło 50 gramówsól 0,5 łyżek deserowychmasło 150 gramówmąka 50 gramówCynamon 0,5 łyżek deserowychrodzynki 50 gramówcukier 2 łyżek stołowychWykonanie:Ciasto drożdżowe: wymieszać drożdże, mleko oraz łyżkę mąki i odstawić na 15 minut. Resztę przesianej mąki (z 450g) dać do miski, wlać rozczyn. Dodać stopione masło (50g) razem z żółtkiem i sola. Zagnieść ciasto i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.Ciasto maślane: 150g masła zagnieść z 50g mąki, uformować prostokąt 15x15 cm.Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt 20x 35 cm i przykryć prostokątem maślanym. Krótsze boki ciasta drożdżowego zawinąć, ściskając brzegi. Rozwałkować, zwinąć i odstawić na 15 minut do lodówki. Czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie. Ciasto rozwałkować na prostokąt 35x50 cm, zwilżyć wodą, posypać cukrem, cynamonem i rodzynkami, zwinąć w roladę i pokroić na plastry. Plastry ułożyć na natłuszczonej blasze. Piec 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.Uwagi:Do przyrządzenia tych ślimaczków można użyć gotowego ciasta francuskiego (500g).Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: