ßßß Cookit - przepis na Słodkie ślimaki

Słodkie ślimaki

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 450 gramów
drożdże 30 gramów
mleko 1 szklanek
żółtka 1 sztuk
masło 50 gramów
sól 0,5 łyżek deserowych
masło 150 gramów
mąka 50 gramów
Cynamon 0,5 łyżek deserowych
rodzynki 50 gramów
cukier 2 łyżek stołowych
Wykonanie:
Ciasto drożdżowe: wymieszać drożdże, mleko oraz łyżkę mąki i odstawić na 15 minut. Resztę przesianej mąki (z 450g) dać do miski, wlać rozczyn. Dodać stopione masło (50g) razem z żółtkiem i sola. Zagnieść ciasto i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Ciasto maślane: 150g masła zagnieść z 50g mąki, uformować prostokąt 15x15 cm.
Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt 20x 35 cm i przykryć prostokątem maślanym. Krótsze boki ciasta drożdżowego zawinąć, ściskając brzegi. Rozwałkować, zwinąć i odstawić na 15 minut do lodówki. Czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie. Ciasto rozwałkować na prostokąt 35x50 cm, zwilżyć wodą, posypać cukrem, cynamonem i rodzynkami, zwinąć w roladę i pokroić na plastry. Plastry ułożyć na natłuszczonej blasze. Piec 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
Uwagi:
Do przyrządzenia tych ślimaczków można użyć gotowego ciasta francuskiego (500g).
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10782/Slodkie-slimaki