Wykonanie
Święta Wielkanocne to baby i mazurki. Za mazurkami jakoś nie przepadam natomiast babki to co innego. Lubię i piaskowe, i ucierane ale najbardziej ze wszystkich kocham
drożdżowe. W związku z tym, że święta tuż tuż przygotowałam kilka propozycji a oto jedna z nich. Babka według tego przepisu jest genialna. Puszysta,
maślana, nie ma szans żeby się zeschła bo znika od razu po upieczeniu.
ŹródłoSkładniki:3,5 szklanki
mąki5 dag
drożdży6 roztrzepanych
żółtek1 roztrzepane
jajkoszczypta
soli1 szklanka ciepłego
mlekapół szklanki
cukru125 g
masła, roztopionego i przestudzonego15 dag
rodzynekZ
drożdży, części
mleka,
cukru i łyżki
mąki zrobić rozczyn, odstawić. Pozostałą
mąkę,
sól,
cukier wymieszać z rozczynem. Dodać
żółtka,
jajko,
mleko i
masło. Wszystko wymieszać i wyrobić ciasto. Pod koniec dodać
rodzynki i ponownie wyrobić. Ciasto przykryć ręcznikiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.Po tym czasie wyjąć ciasto i ponownie wyrobić. Formę do babki wysmarować i wysypać
kaszą manną. Wyłożyć ciasto do formy i ponownie odstawić, aż wyrośnie po brzegi foremki. Piec w temperaturze 170 stopni przez ok. 30 min. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Po wystudzeniu babk ę można polać lukrem.Smacznego:)