ßßß Cookit - przepis na Drożdżowa babka wielkanocna

Drożdżowa babka wielkanocna

nazwa

Wykonanie

Święta Wielkanocne to baby i mazurki. Za mazurkami jakoś nie przepadam natomiast babki to co innego. Lubię i piaskowe, i ucierane ale najbardziej ze wszystkich kocham drożdżowe. W związku z tym, że święta tuż tuż przygotowałam kilka propozycji a oto jedna z nich. Babka według tego przepisu jest genialna. Puszysta, maślana, nie ma szans żeby się zeschła bo znika od razu po upieczeniu.
Źródło
Składniki:
3,5 szklanki mąki
5 dag drożdży
6 roztrzepanych żółtek
1 roztrzepane jajko
szczypta soli
1 szklanka ciepłego mleka
pół szklanki cukru
125 g masła, roztopionego i przestudzonego
15 dag rodzynek
Z drożdży, części mleka, cukru i łyżki mąki zrobić rozczyn, odstawić. Pozostałą mąkę, sól, cukier wymieszać z rozczynem. Dodać żółtka, jajko, mleko i masło. Wszystko wymieszać i wyrobić ciasto. Pod koniec dodać rodzynki i ponownie wyrobić. Ciasto przykryć ręcznikiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.
Po tym czasie wyjąć ciasto i ponownie wyrobić. Formę do babki wysmarować i wysypać kaszą manną. Wyłożyć ciasto do formy i ponownie odstawić, aż wyrośnie po brzegi foremki. Piec w temperaturze 170 stopni przez ok. 30 min. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Po wystudzeniu babk ę można polać lukrem.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2013/03/Drozdzowa-babka-wielkanocna.html