Wykonanie
Masełkiem pachnące, zaplątane, pokręcone bułeczki! Dodajcie kubek
mleka albo
kawy, do tego jeszcze masełko,
konfiturę,
miód... I wskoczcie z powrotem do łóżka w leniwy weekendowy poranek (południe?). Co tam okruchy - będzie pysznie! A co jeśli to na przykład wyjątkowo nieleniwy poniedziałek? Taka
bułka może się również do Was uśmiechnąć, gdy w pracy przyjdzie czas na drugie śniadanie!Przepis bierze udział w konkursie na Kulinarny Blog Roku 2012! Głos możecie oddać poprzez panel po prawej stronie. Zapraszam!! :)
Składniki (około 20-30 bułeczek, uwaga! mocno wyrastają w piekarniku):120 g
masła400 ml
mleka40 g
drożdży świeżych800 g
mąki1/2 łyżeczki
soli90-120 g
cukru1
jajkoewentualnie
rodzynki do dekoracjiPrzygotowanie:
Masło roztopić w garnku, dolać
mleko i całość podgrzać tak, aby płyn ciepły, ale nie gorący. Do dużej miski przelać trochę płynu i rozpuścić w nim
drożdże. Następnie dodać resztę
mleka z
masłem,
sól,
cukier i około 3/4
mąki. Wyrobić ciasto. Dodać resztę
mąki i wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek naczynia.Ciasto w misce nakryć ściereczką i odstawić z dala od przeciągów do podwojenia objętości (ok. 30 minut).Wyrobić ciasto przez kolejne kilka minut, podsypując blat
maką w razie potrzeby. Gotowe ciasto powinno być gładkie i nie kleić się do rąk i blatu. Podzielić je na pół, a następnie na mniejsze części. Uformować fantazyjne zawijasy albo okrągłe bułeczki i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryte ściereczką bułeczki odstawić na kwadrans do podrośnięcia. Na koniec posmarować roztrzepanym
jajkiem, ewentualnie udekorować
rodzynkami. Piec w temperaturze 190 stopni Celsjusza około 8-15 minut (w zależności od kształtu/wielkości). Bułeczki podawać z
masłem,
miodem,
konfiturą lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego!Przepis na ciasto pochodzi z książki "Siedem rodzajów ciast"